Чувена фотографије направљена у марту 1951. године приказује Алберта Ајнштајна са исплаженим језиком. Мада фотографија симболизује “откаченост” и лежерност научника, она је снимљена у сасвим другачијим околностима.

Фотографија је настала испред Принстон клуба у Њујорку, након прославе Ајнштајновог 72. рођендана. Те вечери испред клуба је било окупљено мноштво сниматеља који су фотографисали Ајнштајна и пријетаље с којима је био на вечери. Док су ходали ка колима, фоторепортери су бесомучно сликали, толико да се Ајнштајн, наводно, наљутио. Када су коначно њих троје ушли у кола и сели на задње седиште, фоторепортери су се разишли али је остао Артур Сасе, фотограф агенције УПИ (Унитед Пресс Интернатионал). Он се сасвим приближио аутомобилу и замолио професора Ајнштајна да се “насмеје за рођенданску фотографију”.

Ајнштајн се помало изиритирано исплазио и брзо окренуо главу на страну, али Сасе је био још бржи.

Пошто је у редакцији показао свој најновији рад, уредници УПИ-ја су се, како је Сасе касније препричавао, силно расправљали око тога да ли се та Ајнштајнова фотографија може користити, или не. Највише се противио главни уредник, па су на крају одлуку морали да донесу директори. Због Ајнштајнове репутације чудака, на крају је ипак одлучено да се фотографија “шашавог професора” пусти у јавност.

Оригинална фотографија која је најпре објављена приказује и Ајнштајнове пријатеље у колима који су седели лево и десно од њега, али фотографија је касније исечена, и то управо на Ајнштајнов захтев.

Наиме, он је по објављивању фотографије затражио од УПИ-ја девет примерака тако кроповане слике за личну употребу – слање честитки. Један примерак Ајнштајн је потписао и поклонио Сасеу, и тај је 2009. године на аукцији продат за око 74.000 долара.

Разноврсна значења која се приписују овом кадру већ скоро 7 деценија показују сву релативност коју може имати једно сасвим обично плажење.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име