Судбина принцезе Софије Слутске никога није могла оставити равнодушним. Са две године Софија је остала сироче, а са седам година, после смрти оба стрица, постала је једина наследница огромног богатства Слуцких кнезова. И скоро најбогатија невеста у целом Kомонвелту.

Старатељство над девојчицом преузели су рођаци по мајчиној страни, Ходкевичи – скоро сви католици или протестанти. Али нико од њих није могао да убеди младу принцезу Софију да се одрекне православља, вере свог деде и оца.

Чувари младе принцезе, Ходкевичеви, испоставили су се као разборити и похлепни људи. Дуго су имали велики новчани дуг према литванским магнатима Радзивилима, који су смислили како да отплате новац без новца.

Старатељ је дао принцезу Софију уз „кауцију”. Односно, склопио је договор да ће се његов штићеник, власник огромног богатства, по доласку за женидбу, оженити једним од Радзивила. Млада принцеза није ни знала какве се финансијске преваре чине иза њених леђа.

После неког времена настала је велика свађа између Ходкевича и Радзивила, почели су да се спремају за рат. Војска Радзвилових се приближила Вилни, где су живели Ходкевичи – око шест хиљада добро наоружаних ратника. Ходкевичи су претворили своју кућу у тврђаву, наоружавши све слуге и ставивши на кров двадесет четири топа.

Принцеза Софија је била обавештена да само њен пристанак на брак са Јанушем Радзивилом може зауставити крвопролиће. Радзивили ће се тада одрећи свих својих имовинских захтева према Ходкевичима.

Православна принцеза није тражила брак, јер је Јануш Радзивил био протестант. Па ипак, уочи битке, дала је сагласност да се уда за њега. Kако се у њеном животу каже, „у име света прихватила је подвиг крстоносног удаје“.

Принцеза Софија Слутскаја умрла је 1612. на порођају и сахрањена је у цркви Свете Тројице.

Али сећање на њу је сачувано много векова. При склапању брака, принцеза Софија је свом мужу поставила услов да спречава никога у Слуцкој кнежевини да исповеда православну веру. Ово је такође било садржано у тестаменту њеног супруга Јануша Радзивила потомцима.

Да ли сте мање витез од свог великог и поносног мужа? – писао је песник Соломон Рисински о светој праведној принцези Софији Слуцкој.

Превела са руског редакција Чудо

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име