ПАТРИЈАРХ Порфирије примио је данас у Патријаршији премијера Црне Горе Дритана Абазовића, који се налази у дводневној посети Србији.

Обраћање патријарха Порфирија

– Имао сам радосну прилику данас да се по трећи пут сусретнем са премијером Црне Горе. Kао и претходних пута, поред разговора о општим темама и свакодневицама, разговарали смо и о Темељном уговору – рекао је патријарх на почетку обраћања. – Полазећи од чињенице да је Црква одвојена од државе, Црква поштује законе државе у којој има јурисдикцију, закључили смо да је важно да однос између цркве и државе буде регулисан.

– Уговор о којем је реч почео је да се ради још 2012. године. Било је застоја и проблема, али, хвала Богу, у последњих годину дана ушли смо у завршну фазу. Могу да кажем да је у принципу постигнут договор и сагласност око Темељног уговора, али морају да се испоштују процедуре. Постојећи текст мора да прође кроз Синод. Онда ћемо приступити датуму потписивања, што би, када се све заврши, могла да буде круна на нормализацији односа између Црне Горе и наше Цркве – рекао је патријарх.

– Kада је реч о Темељном уговору, наша Црква нити је очекивала, нити је тражила, нити сматрам да би то било нормално, да има било шта више од било ког грађанина Црне Горе, без обзира ком народу, нацији или верској заједници припада – казао је патријарх. – Захвалан сам свима који су учествовали на изради овог уговора.

Обраћање Дритана Абазовића

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић се на почетку обраћања захвалио патријарху Порфирију.

– Сви треба да идемо са порукама мира, то је пут ка прогресу целе регије – рекао је Абазовић. – Завршили смо процедуре на нивоу радних група, ићи ће се на комисију за политички систем, па на Владу, очекујем да ускоро и то питање буде стављено ад акта на начин што ће се указати поштовање према СПЦ и држави Црној Гори. Потписивање Темељног уговора ће се обавити у Црној Гори, у термину у којем буде договорено. Ми морамо да идемо другачијим путем, где су сви задовољни. Стварање тензија, поларизације, то није пут ниједног друштва. Регија је пробала све осим помирења и сарадње. Време је да дамо шансу и помирењу и сарадњи, време је да кренемо другим путем – рекао је Абазовић.

Подсетимо, патријарх је Абазовића дочекао у Патријаршији нешто после 11.00 часова. Претпоставља се да ће на састанку разговарати о положају Српске православне цркве у Црној Гори, али и о Темељном уговору. Присутни медији очекују и да ће им се патријарх и Абазовић након састанка обратити. У делегацији с Абазовићем су министар финансија Александар Дамјановић и премијеров саветник за правна питања Иво Шоћ.

Абазовић је јуче најавио да ће се данас састати са Порфиријем. Премијер Црне Горе се налази у званичној посети Србији.

Пре састанка са патријархом, Абазовић се јутрос видео и са привредницима Србије и председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име