Патуљасти орао (лат. Hieraaetus pennatus) је средње велики орао из породице јастребова (лат. Accipitridae), који се гнезди на ширем подручју јужне Европе, у северној Африци и деловима југозападне Азије.

Дужине је од 42 до 49 цм, а распон крила му је од 110 до 135 цм. Јавља се у две фазе обојености перја (морфе): као светла и тамна морфа. Насељава станишта са очуваним комплексима шума и отворених терена (шумостепе, долине великих река, мозаична медитеранска и субмедитеранска подручјима) у равницама и побрђу. Гнезда гради на дрвећу.

Типична је селица и зиму проводи у подсахарској Африци и јужним деловима Азије. Главна храна су му гуштери, други гмизавци и мањи глодари. Због таквог плена насељава подручја где је он доступан, пре свега стеновита брда, планине и јужније крајеве европског континента. Као и остале врсте птица грабљивица, угрожавају га нестанак станишта, узнемиравање у доба репродукције, тровање глодара ротантицидима, употреба пестицида на бази хлора, крађа јаја и птица из гнезда, итд.

Бригу о биљном и животињском свету на Вршачким планинама воде чувари природе ПИО ”Вршачке планине” којим управља ЈКП “Други октобар” 365 дана у години. Свакодневно се спроводе мере заштите, у складу са потребама ради се и практична заштита. Сарадња са стручним институцијама је на највишем нивоу. Такође се ради и на едукацији школараца и становништва, као и посетиоца вршачких планина.

Ово географско подручје – Вршачке планине, Мали Рит и уопште овај део Баната је јако интересантан јер се практично налази на тромеђи 3 велика региона – једно је панонска низија, са друге стране Дунава је Балкан, а источно је карпатски регион и сваки регион за себе има биолошке карактеристике које се практично овде сучељавају и на овом подручју могу се наћи специфичности сва три региона и зато је ово подручје јако интересантно јер је веома богато диверзитетом, каже Миливоје Вучановић, чувар вршачких планина.

Предео изузетних одлика „Вршачке планине“ се целом својом површином налази на подручју Града Вршца, на територији осам катастарских општина: Сочица, Јабланка, Месић, Вршац, Велико Средиште, Мало Средиште, Гудурица и Марковац. Подручје обухвата површину од 5.328,86 хектара, од чега је 4.157,32 (78,02 одсто) у државној својини, 40,44 ha (0,76 одсто) у јавној својини, у приватној својини је тек 315,13 ha, односно 5,91 одсто, док су 641,06 ha у другим облицима својине, а за 174,92 ha нема података.

На подручју ПИО „Вршачке планине” установљен је режим заштите првог степена на површини од 167,60 хектара, што је три процента укупне површине. Други степен заштите важи за највећи део Предела, на површини од 3.342,43 ha (62,7одсто), а режим заштите трећег степена на површини од 1.818,84 ha (34,1 одсто).

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nationalgeographic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име