На имању српске парохије у далеком Сан Маркосу надомак Сан Дијега, црква Свете Петке ће у 2023. години прославити 50 година постојања.

Десет и по хиљада километара далеко од Београда, у јужној Kалифорнији, у Сан Маркосу, широј регији Сан Дијега, једног од најпознатијих и најлепших градова не само у Kалифорнији, него и у Америци, па и на свету налази се и велика српска заједница која организује свој годишњи фестивал, на имању цркве Света Петка.

Знамо пуно Срба у Чикагу, Питсбургу, али има пуно Срба у Сан Дијегу, у Сан Маркосу…

“Заједница у Сан Дијегу је старија. Била је једна мала група Срба који су живели у северном делу Сан Дијега, који су 1973. године изразили жељу да оснују своју малу цркву, то је у ствари манастир. То је био манастир Свете Петке једно кратко време. У ствари, требало је да буде посвећен Светом Пајсију и ђакону Авакуму. Међутим, дошао је један Србин који је ту живео и он је, видевши колико се мучимо да нађемо, поклонио ово имање, под условом да је посвећена Светој Петки, а то је његова крсна слава”, каже протојереј ставрофор Милован Kатанић из храма Света Петка у Сан Маркосу.

Шта нам можете рећи о унутрашњости цркве?

“То је циљ за 50-годишњицу храма, желимо да се живопише храм. Да би се то урадило, морали смо да скинемо бакарни кров јер је прокишњавало, тако да се поставља нови кров. Боже здравља, следеће године, у мају, негде после Васкрса, почињемо са живописањем храма. У октобру, за Свету Петку, црквену славу, надамо се да ће бити велики јубилеј – педесетогодишњица, биће и нови кров, фреске у цркви, увек има у цркви да се ради, да се улепшава и допуњава”, каже отац Милован.

 

 

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име