Након што је боравак Митрополита црногорско- приморског Амфилохија 2012. године пробудио духовни живот у Доминиканској Републици, жеља за градњом прве православне цркве на острву постајала је све јача, те је за мање од годину дана у Доминикани – Пунта Kана подигнут један од храмова, по његовом благослову.

На дан Свете Тројице сви Православни хришћани су се окупили и служили Свету Литургију у Храму Христовог Преображења у Пунта Kани.

Храм је урађен по пројекту Саве Ристића по угледу на Херцеговачку Грачаницу али са криптом која је посвећена Цару Лазару и Светом Александру Невском. Већ је урађена јединствена икона где два Светитеаља држе у рукама Херцеговачку Грачаницу и стоје на Доминиканском острву.

 

„Оваква икона је симбол јединства православних словенских народа, и ова два велика светитеља и симбол мисије на овоме делу света, који ће на тај начин стално да нас напомињу да сведочимо истину православља“, казао је  оснивач ове парохије по благослову блаженопочившег Митрополита Амфилохија, архимандрит др Евстатије Милош Аздејковић.

 


О. Евстатије је основао и парохије у Панами и на Сан Мартину, поред Венецуеле где је организовао и фондацију која се бави хуманитарним радом, где напуштена деца добијају кров над главом.

Такође радове и изградњу организује са људима добротворима и приложницима.

После добијања земљишта од господина Илића, Митрополитов благослов је био да се пренесе и дух косовског завета али и гламур и савршенство православне архитектуре, те савршенства и лепоте богослужења.

Kако каже о. Евстатије, неки су се питали коме се ради храм, али већ данас смо се питали зашто и већи нијесу почели да праве

„Све је наравно везано за благослов и чудо Божије, како се и ово до сад изградило. Добротворе и приложнике сада нећемо помињати да некога не заборавимо, али ћемо то објавити кад буде време, ако Бог да“, казао је о. Евстатије и додао:

“Само морам рећи да поред наших Срба и других православих из Русије, Украјине, итд који помажу, има неколико инославних али и један муслиман који је збиља од срца помогао и то не малу суму новца, нека им свима Бог врати милион пута више кроз благослов и здравље, нека их просветли на путу спасења и да им Духа утешитеља”.

О. Евстатије је изразио наду да ће овај Храм Божији, јединствени и први православни храм на Kарибима, бити свима на спасење душе и благослов што кроз учешће у Богослужењима, што својим изгледом и лепотом.

„Верујем да ћемо успети сведочити свима прaвославну веру, културу и философију узвишеног живота, свима онима коју буду улазили у њега или пролазили поред њега, пошто се гради у срцу туристичке дестинације“, казао је о. Евстатије.

Он је даље поручио:

“Морам нагласити да је данас у овоме тешком времену Српска Црква стуб и светионик православља у свету, нарочито где су присутна браћа из Русије и Украjине, ми смо ту као утеха и фактор помирења , али да нагласим и за друге нпр. домаће Доминиканце које смо крстили и осећају благослов православља”.

“Морам напоменути да се заиста онај сукоб на политичкој територији, овде на Црквеној и духовној превазишао, хвала Богу. Такође да напоменем, да радници, грађевинари док раде храм су у чуду свако јутро кад дођу на посао и виде шта су до сад урадили. Сваки од њих пита да ли ће моћи да долази на богослужења јер је храм само по себи благословен и осећају благодат да раде и изграђују вољу Божију а никад нису чули за Православље.

Надам се у Бога да ће верни народ послати донације за завршетак радова на првом православном Храму на Kарибима који ће нас све везати за вечност у којој ће нас Господ преко овог истог храма и препознати, надам се”.

 

IN4S

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име