У суботу, 12. марта, уочи Недеље православља, током руског гранатирања Свјатогорска оштећено је неколико објеката Свето-Успенске-Свјатогорске лавре Украјинске православне цркве Московске патријаршије.
Манастир је једна од неколико цркава и манастира који су оштећени у борбеним дејствима.
Лавра је дом стотинама избеглица које беже од рата у Доњецкој и Луганској провинцији од 2014. године, а сада је дом избеглица из целе Украјине, углавном из Харкова и Изијума. Током суботњег гранатирања оштећен је хотел Лавра у коме живи 520 избеглица, међу којима 200 деце.
Игуман Лавре, Његово Високопреосвештенство Митрополит Арсеније је у видео обраћању напоменуо да је бомба пала у близини моста који повезује град и манастир.
Избијена је и већина прозора на Светоуспенском саборном храму, а неколико избеглица повређено је крхотинама стакла, саопштавају из Украјинске православне цркве. Оштећено је и неколико других објеката, наводи се у извештају Лавре.
Сви који живе у манастиру су након удара преноћили у подруму, иако је Недеља православља следећег јутра прослављена нормално захваљујући неуморном труду монашког братства преко ноћи, постављању поломљених прозора и збрињавању избеглица.
Митрополит Арсеније и они који су били у његовој пратњи били су заштићени од експлозије пошто су остали у цркви дуже него што се очекивало да би поклонили моштима светих.
Обраћање митрополита Арсенија можете видети на линку:
https://www.youtube.com/watch?v=dNBi-kX-BX8&t=75s
ИЗВОР: https://svlavra.church.ua/2022/03/18/preodolenie-posledstvij-razrusheniya-gostinicy-svyatogorskoj-lavry-svidetelstva-ochevidcev/
Објављено: 20.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име