Нефертити је била краљица Египта која је живела пре око 3000 година у доба фараона. Сада је биста њеног лика предмет дивљења у просеку 3000 људи дневно. Њена биста се чува у Античком музеју у Берлину. Кустоси музеја броје ројеве људи око ове лепе бисте, више него око било ког другог изложеног предмета у музеју.

Нефертити је била жена фараона Ехнатона IV, позната као прва краљица која је владала заједно са својим краљем. Ехнатон је фараон који је познат по покушају уједињења мноштва божанстава у које су веровали египћани у једног Бога – Атона који се обраћа само преко њега као гласника. То је тражило пуно рада са народом како би их уверио да постоји само један бог, боф сунца Атон, чији је он једини гласник. Лепа кралица је сем фигуре мајке, ратнице и владарке представљана и као жена изузетне лепоте. Фараон је у овом походу користио као личног промотера, како се појављала смерно под зрацима сунца, намазана уљима, попут божанства у својој пуној лепоти. Задатак краљице је био да плени и засени својом појаваом. Лепота у циљу фасцинације, то је остала чак и у духу статуе.

Трагови владавине овог пара избрисани су, како идеја обожавања једног бога није успела у том облику и тад.

Јел могуће да краљичина историја и животна прича у овој бисти одише и ствара помаму? Испоставило се да већина посетилаца ни не зна пуно о овој краљици.

Но мистерија је решена.

Египћани су све што је поседовало велику лепоту и привлачило пажњу ради урока приказивали са маном – па тако ова биста краљице нема једно око, друго је стаклено.

Тајна је у светлу! Место у музеју где је постављена краљичина биста баца светлост на њено стаклено око и тиме статуи даје живост, имате утисак да вас ова поносна дама неверовате лепоте и сад гледа, погледом старим више од 3000 година!

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

srednjeskole.edukacija.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име