Радови на платоу који ће носити име чувеног књижевника Раше Попова су у завршници. Простор иза зграде Градске управе заузели су радници ЈКП „Зеленило Београд“ који завршавају зидање зидића и монтирање мобилијара. Главни урбаниста Марко Стојчић, при обиласку радова, казао је да ће све бити завршено за две-три недеље.

Градски архитекта наводи да ће овај простор савременог дизајна, са већим травнатим површинама, стаблима, клупама и другим урбаним мобилијаром постати омиљено место за предах како станара околних зграда тако и свих који посећују овај део града.

Стефан Немања: Напредује и уређење Савског трга, а за око два месеца биће комплетирана и скулптура Стефана Немање. Градски урбаниста је подсетио да је цела инфраструктура мењана и да ће иза станичне зграде бити метро станице за прву и другу линију и да тада неће бити поновног раскопавања. И зграда Поште ће, према његовим речима, бити реконструисана, а дефинитивна је одлука да ће објекат бити враћен у првобитно стање.

– Плато ће добити назив по Раши Попову, који је и становао у непосредној близини, а у оквиру парка ће се налазити и скулптура Раше Попова коју је израдио вајар Борис Дехељан. Скулптура овог књижевника чека да буде постављена. Цео бетонски застор биће обојен у пикселе који треба да формирају слику. Биће постављене и паметне клупе, као и нова савремена расвета – наводи Стојчић.

Говорећи о радовима у Душановој улици, Стојчић је истакао да је на том градилишту било неколико пропуста у пројекту, као и много неусаглашености подземних инсталација са катастром подземних инсталација, званичним документом на основу кога је израђен пројекат.

– Како се откопавала која фаза, тако су се појављивали нови проблеми који су узроковали неке друге ствари. Имамо још око два месеца да то приведемо крају. Први аутобус туда неће моћи да прође пре прве половине новембра, а после неколико дана коначно ће проћи и трамвај целом трасом, као и некада, са новим шинама и новом инфраструктуром – истакао је Стојчић.

 

Главни архитекта је истакао да је Савски кеј скоро потпуно завршен и да су остале још неке ситнице. Такође је најавио и да ће у наредних недељу до две све бити комплетирано.

Иницијатива од комшија у улици 27. марта

Иницијативу за уређење платоа и његову посвету Раши Попову дали су становници улице 27. марта, првенствено из разлога што је познати песник највећи део свог живота провео управо у том крају Београда.

Борис Дехељан прави скулптуре заваривањем матица, шрафова, ексера и жица

Борис Дехељан је самоуки уметник или наивац, мада за овај вид уметности највише одговара термин Арт Брут, тј. жанр маргиналних уметника, који самоуки стварају понекада веома запажена уметничка дела. Од краја 2013. године започиње период његовог уметничког остваривања, када настаје и прво дело – скулптура музичара Џимија Хендрикса.

Већ тада је својим првим делом скренуо пажњу јавности због своје необичне технике, тачније заваривању великог броја матица, шрафова, ексера и других челичних елемената у форми одређене историјске личности. Убрзо после Хендрикса настају и Мајлс Дејвис, а потом и лик Валтера (Велимир Бата Живоиновић), којег ствара на Фестивалу 9.

Његов дар и вештину препознао је вајар Виктор Киш, уметнички директор Фестивала 9, који и сам ствара на сличан начин, па је Борисово присуство на фестивалу било више него прилика за афирмацију. Јавност се тада сусрела са нечим што није страно у свету, али у нашој средини готово и да нема своје актере.

Тадашњи градски урбаниста Милутин Фолић увидео је да материјализација Борисових ликова подсећа на дечију игру уклапања пузли, коцкица или других моторичких елемената, што је било довољно да уметник Дехељан добије позив за рад на споменику Раши Попову.

 

Градња.рс

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име