Много глава: Планина на светом тлу Абориџина која носи име руске принцезе
Једна од најнеобичнијих планина на свету сместила се у Аустралији, а носи име по руској принцези.

Планина Олга изгледа попут некаквих неправилних купола, или како су закључили истраживачи у 19. веку, као дивовски ружичасти пластови сена наслоњени једни на друге. Планину Олга, или како се још назива: Kата Тјуṯа („много глава“), чини 36 купола које се простиру на 21,38 км², а висока је отприлике као два Ајфелова торња. Те чудновате куполе на 365 км југозападно од града Алис Спрингс на Северној територији у централној Аустралији, због измаглице на високим температурама делују попут некаквог привиђења, пише Пун куфер.

Највиша од њих уздиже се на 1066 метара, а 1872. године истраживач Ернест Гилс дао јој је име у част принцезе Олге Николајевне. Планина је име ћерке руског цара Николаја И добила на молбу уваженог немачко-аустралијског научника и ботаничара Фердинанда Муелера из захвалности према титули барона којом му је принцеза Олга указала част за његова постигнућа.

Олга је уједно и највиша тачка у Националном парку Улуру, светом тлу Абориџина. Планински ланац је настало од делова планине која је упала у море. Пре него што се повукло, море их је „заоблило“ у глатке облике, а потом их је обавио песак. Стене које нису могле да одоле суровим условима у међувремену су се такође измрвиле у ситни прах.

Између купола провлаче се уски пролази и кланци који ретко виде сунца, али их зато немилосрдно дотиче ветар и ствара језиве звуке. У Долини ветрова, јарку који се налази у средишту венца, налази се зелена оаза у којој расту акација, метвица и цвеће.

 

Nacionalna geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име