У недељу, 23. јуна 2024. године, на празник Духови – Тројице, организује се планинарење за децу и одрасле на Фрушкој гори, посета манастиру Раковац и одлазак на Врдничку кулу.

Ово је последње планинарење на Фрушкој гори у организацији Секције у овој школској години. Следи летња пауза. Наредно је на јесен.

Планинарска акција се организује поводом обележавања 80. годишњице од смрти војводе Косте Миловановића – Пећанца, српског хероја током балканских ратова и Првог и Другог светског рата.

Рођен је у околини Дечана на Косову и Метохији. Отац Косте Пећанца Милован је био заштитник манастира Високи Дечани. Оца и мајку су му убили Арбанаси приликом напада на Високе Дечане.

 

Стаза:

Излетиште Змајевац – Врх Попов брег – Поред Адреналин парка – Врдничка кула – Етно насеље – Црква (брвнара) светог Георгија – Поток Угоре – Воћњак – Гребенски пут – Видиковац – Излетиште Змајевац (око 7 км)

 

Кружна планинарска стаза је дужине око 7 км. Временска прогноза каже да ће у недељу бити променљиво облачно и температура нижа за шест степени у односу на суботу. Стаза углавном води кроз шуму.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника је у порти манастира Раковац.
Полазак је у 10.30 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом) или неким од приградских аутобуса који пролазе кроз Раковац.

Најбоље доћи аутом, али ко долази приградским аутобусом има две варијанте:
Прва варијанта је аутобусом 77 за Стари Раковац, који полази у 7 часова из Новог Сада.

Друга варијанта је аутобусом 78 (за Беочин Село), који полази у 8.20 часова из Новог Сада. Изаћи из аутобуса на станици у Новом Раковцу (код раскрснице, семафора) и онда пешке кроз село Раковац тротоаром поред асфалта око 3 км до манастира Раковац.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у манастиру.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 08.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Препорука је дугачке панталоне и дубоке чарапе, без обзира на временске услове.
Деца (од 5 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ПОВОД ЗА ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:

 

Планинарска акција се организује поводом обележавања 80. годишњице од смрти војводе Косте Пећанца.

У оквиру планинарске акције биће одржан кратак историјски час на ову тему.

Константин Миловановић, познатији као Коста Пећанац, био је српски четнички војвода током балканских ратова, Првог светског рата и Другог светског рата.

Године 1895, у Старој Србији су избиле борбе против Османског царства. Пећанац се придружио Српској четничкој организацији 1903. године и учествовао је у борбама против Османске војске у неколико значајних битака.

Ђакон жичког владике и војвода Јован Грковић Гапон предложио је Косту Пећанца за војводу; на Божићном скупу 1904. године, Пећанац је добио титулу војводе у 25 години живота.

У међуратном периоду био је значајан вођа четничких ветеранских удружења, а такође је био познат и по снажном непријатељству према комунистима.

Српска академија наука и уметности је 1998. године објавила Дневник Косте Пећанца 1916 – 1918. године.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

· Раковац: је село које се налази у источном делу општине Беочин и броји око 2000 становника. Село је настало као прњавор истоименог манастира основаног крајем XВ века.

Манастир Раковац: Смештен је у подножју северног дела Фрушке горе, одмах уз Раковачки поток. Посвећен је Светом Козми и Дамјану, а по предању, подигао га је Рака Милошевић, коморник деспота Јована Бранковића, крајем XВ века.

Змајевац: Још далеке 1926. год подигнута је овде прва планинарска кућа на Фрушкој гори. За време рата 1941-1945 год. потпуно је уништена од стране усташа, али су је рудари Врдника већ 1950. год наново из темеља изградили и предали на употребу планинарима. Са овог излетишта се пружа један од најлепших погледа на Срем.

· Врдничка кула: Постоје сазнања да су темељи куле изграђени још за време Римљана у ИВ веку, а после је на тим истим темељима изграђено утврђење у XIV веку. Данашња кула представља остатак тог некадашњег утврђења. Кула се налази се на врху усамљеног брда обраслог густом шумом.

Црква (брвнара) светог Георгија: Саграђена је од дрвета. Налази се у оквиру Етно насеље „Врдничка кула“. Чист ваздух, мирис липове и борове шуме окружују ово насеље са погледом на предивну природу.

Стара рударска колонија: У Врднику је некада био активан рудник мрког угља који је почео да ради почетком XIX века. У почетку је ископаван угаљ за сопствене потребе. Нова технологија (1840. год.) у рудник је довела стручну радну снагу из Аустријске монархије. Некада је за њих саграњено ново насеље.

Гребенски пут: Дуж целог била Фрушке горе пружа се гребенски пут, пробијен још крајем XVII века од стране Еугена Савојског за одбрану од Турака. Тада се звао „Еугенов пут“. Пут иде стално гребеном Фрушке горе.

 

 

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име