Планинарска акција се организује поводом обележавања пола века од смрти Наталије Бјелајац „Словенке чије је срце куцало за Србију“ (рођено име Антонија Јаворник), српске јунакиње у Балканским и Првом светском рату. У борбама је рањена дванаест пута и за испољену храброст одликована дванаест пута. У оквиру пешачења биће одржан кратак историјски час.

 

Стаза:

 

Узвишење Дирек – Буковачке ледине – Видиковац Ксена – Кота Астал – Дебели храст – Извор Вилина Водица – Поток Курачевац – Дирек (око 9 км)

Кружна планинарска стаза је дужине око 9 км. Стаза углавном води кроз шуму. На почетку, у селу Буковцу, ћемо видети и родну кућу песникиње Милице Стојадиновић Српкиње.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника је у порти цркве Вазнесења Господњег у Буковцу.
Полазак је у 11.25 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом) или приградским аутобусом 64 до Буковца.
Ко долази аутобусом 64, нека сам изабере време поласка. Поласци из Новог Сада су у 8.30 ч, 9.35 ч и у 10.45 часова.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.30 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Свако учествује на сопствену одговорност.
Деца (од 7 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

Буковац: Место је насељено у шеснаестом веку. То је родно место песникиње Милице Стојадиновић Српкиње. У Буковцу се почетком септембра одржава традиционални Буковачки планинарски маратон.

Православна црква Вазнесења Господњег у Буковцу: Грађена је у периоду 1794—1807. године. Иконостас је резбарио Марко Вујатовић, карловачки мајстор.

Родна кућа Милице Стојадиновић Српкиње: Рођена је 1828. год у сремском селу Буковцу, али је као једногодишње дете прешла у Врдник, јер јој је отац као свештеник добио парохију у овом месту. Певала је песме пуне родољубља. Једна улица на Лиману 2 у Новом Саду носи њено име.

Узвишење Дирек: Ту се налази срушени војни објекат за време НАТО бомбардовања 1999. године. Током безумне НАТО агресије на нашу земљу, на Фрушку гору је бачено око 1.000 пројектила различитих домета и јачине.

Вилина Водица: У срцу шуме, налази се извор Вилина водица. На путу до извора чека нас угодна шетња кроз невероватан крајолик. Овај чувени буковачки извор познат је од давнина. Незаобилазно место планинара и љубитеља природе.

 

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име