Планинарска акција се организује поводом обележавања 110. годишњице од смрти Николаја Хенриковича Хартвига, последњег руског царског посланика на српском двору чије је срце отказало док се борио за Србију 1914. године. За њега се каже да је био прва жртва Великог рата. Важио је за осведоченог пријатеља српскога народа и постао омиљена личност у народу.

 

Стаза:

Бешеновачки Прњавор – Манастир Бешеново – Поток Краљевац – Подрумиште – Вуковац – Гребенски пут – Излетиште Јабука – Извор Јабука – Краљевац – Бунарине – Поток Чикаш – Бешеновачки Прњавор (око 9 км)

 

Кружна стаза је дужине око 9 км. Стаза углавном води кроз шуму.

 

Ко буде желео, после планинарења, може да посети и Бешеновачко језеро, односно језеро Бели камен, које се налази у близини.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

 

Окупљање учесника је у порти цркве Светог архангела Гаврила у селу Бешеново.
Полазак је у 11.00 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом).
Напомена: Окупљање није у манастиру Бешеново, него је у порти поменуте цркве у СЕЛУ Бешеново.
Ко долази из правца Новог Сада, до села Бешеново, најбоље је доћи преко Беочина и Црвеног чота.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Напомена: Успут на стази нигде нема чесма, тако да понесите довољно воде у ранцу.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Деца (од 6 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
Свако учествује на сопствену одговорност.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ПОВОД ЗА ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:

 

Планинарска акција се организује поводом обележавања 110. годишњице од смрти Николаја Хартвига.

У оквиру шетње биће одржан кратак историјски час на ову тему.

Николај Хенрикович Хартвиг (1857 – 1914) је био руски дипломата, посланик Руске империје у Краљевини Србији од 1909. до 1914.

Срби су га прихватили као свог сународника. По дипломатским кулоарима тога времена кружила је шала да је „Хартвиг представник Србије на руском двору, а не представник Русије на српском“. Заслужан је за развој односа Русије и Србије тога времена.

Био је последњи руски царски посланик на српском двору и добротвор Фонда ученика Богословије „Светог Саве“. Желео је да цео преостали радни век проведе у Србији у Београду, да у њему умре и буде сахрањен.

Величанственој сахрани Николаја Хартвига присуствовао је цео краљевски двор, комплетна влада, цео војни врх, све стране дипломате и огромна река народа, сведочили су – 80 хиљада људи.

У Београду једна улица носи име овог руског дипломате и великог српског пријатеља.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

· Бешеново: је село на Фрушкој гори и броји око 800 становника. Први помен села потиче из 1253 године. Упадом Турака било је напуштено, тако да је од почетка XВИИИ века стално настањено.

· Црква Светог архангела Гаврила у селу Бешеново: припада Епархији сремској Српске православне цркве. Црква посвећена Светом архангелу Гаврилу подигнута је 1814. године.

· Бешеновачки Прњавор: је село на Фрушкој гори и броји око 150 становника. У близини се налази Манастир Бешеново и Бешеновачко језеро, односно језеро Бели камен.

· Манастир Бешеново: је основао српски краљ Драгутин крајем XИИИ века и посвећен је Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Током Другог светског рата тешко је оштећен, остао је без кровне конструкције и неких зидова. С временом је цигла одношена, тако да су од манастира остали само темељи.Током 2013. године почела је реконструкција манастира.

Гребенски пут: Дуж целог била Фрушке горе пружа се Гребенски пут, пробијен још крајем XВИИ века од стране Еугена Савојског за одбрану од Турака. Тада се звао „Еугенов пут“. После се звао „Гребенски пут“. Једно време се звао и „Партзнаски пут“. Пут иде стално гребеном Фрушке горе и враћен му је стари назив „Гребенски пут“.

· Излетиште Јабука: се налази уз Гребенски пут, између Летенке и Црвеног чота. Излетиште је постављено на благо таласастој заравни са проређеним, али пространим крошњама. Мало ниже кад се спустите макадамским путем, можете доћи до извора.

· Извор Јабука: Око извора је изграђено монументално обележје, благо укопано у земљу са степеништем које води до самог изворишта. Околни мештани кажу за воду с овог извора да је најбоља у околини.

· Бешеновачко језеро или језеро Бели камен: драгуљ Фрушке горе, некадашњи је коп лапорца, а сада својим контрастом плаветнила воде и белине камена на тренутак подсети на Медитеран. Вода је чиста, прозирна, необичне тиркизне боје, а кажу и лековита због свог минералног састава.

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име