Планинарска акција се организује поводом обележавања 80. годишњице од смрти Крсте Смиљанића, команданта Дринске дивизије. Водио је своје војнике у крвавим борбама за освајање врха Кајмакчалана. Ужаснут страховитим губицима дивизије, Смиљанић је за једну ноћ сасвим оседео.

Стаза:

Манастир Раковац – Извор Ћуковац – Раковачки поток – Думбовачки водопад – Поток Думбовац – Насеље Думбово – Врх Чардак – Видиковац – Стошин До – Село Раковац – Манастир Раковац (око 9 км)

Кружна планинарска стаза је дужине око 9 км. Почиње и завршава се код манастира Раковац. Стаза углавном води кроз шуму.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

 

Окупљање учесника је у порти манастира Раковац.
Полазак на планинарење је у 9.50 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом) или неким од приградских аутобуса који пролазе кроз Раковац.

Најбоље доћи аутом, али ко долази приградским аутобусом има две варијанте:
Прва варијанта је аутобусом 77 за Стари Раковац, који полази у 7 часова из Новог Сада.
Друга варијанта је аутобусом 78 (за Беочин Село), који полази у 8.20 часова из Новог Сада. Изаћи из аутобуса на станици у Новом Раковцу (код раскрснице, семафора) и онда пешке асфалтом око 3 км до манастира Раковац.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у манастиру.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 08.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Деца (од 6 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
Свако учествује на сопствену одговорност.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

· Раковац: је село које се налази у источном делу општине Беочин и броји око 2200 становника. Село је настало као Прњавор, насеље манастирских радника поред истоименог манастира.

Манастир Раковац: Овај манастир је смештен у подножју северног дела Фрушке горе, одмах уз Раковачки поток. Посвећен је Светом Козми и Дамјану, а по предању, подигао га је Рака Милошевић (по њему је добио име), велики коморник деспота Јована Бранковића, крајем XВ века.

· Думбовачки водопад: Скривен од случајних пролазника у густој шуми са око 5 метара високе стрмине, Думбовачки поток се накратко прелама и образује водопад. Током сушног периода и великих врућина не пресушује, али се знатно смањи проток воде.

· Пчелињи производи породице Ветрењача: Сами узгајају пчеле на Фрушкој гори на природан начин. Сваки мелем је ручно рађен са пажњом и љубављу од природних састојака и без било каквих вештачких додатака.

· Думбово: Насеље под овим називом је веома старо. Најпре је у римско доба ту била кула стражара, а у средњем веку утврђење. Пружа се уз Думбовачки поток у дужини од два километра све до уласка у шуму.

 

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име