Планинарска акција се организује поводом обележавања 130. годишњице од рођења Љубице Чакаревић, учитељице, српске јунакиње из Првог светског рата (1914-1918).

Стаза:

Село Јазак – Кота Клачина – Шумска кућица – Врх Мрамор – Излетиште Широке Ледине – Коп Мајдан – Летња штала – Видиковац – Манастир Мала Ремета – Село Јазак (око 9 км)

Кружна планинарска стаза је дужине око 9 км. Почиње и завршава се у селу Јазак.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника је у порти цркве светог Николе у селу Јазак.
Напомена: Окупљање није код манастира Јазак, већ је у порти поменуте цркве у селу Јазак.
Полазак на пешачење је у 11.00 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом).

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Деца (од 5 и више година) на пешачење иду у пратњи родитеља.
На пешачење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ПОВОД ЗА ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:

 

Планинарска акција се организује поводом обележавања 130. годишњице од рођења Љубице Чакаревић.

У оквиру планинарске акције биће одржан кратак историјски час.

Рођена је у Ужицу 1894. године. Завршила је учитељску школу. До окупације Србије радила је као учитељица. У току Првог светског рата, заједно са сестром Милицом, била је као добровољац болничарка у Војној болници у Ужицу.

Са групом Војводе Драгутина Јовановића – Луна, после 27 дана избегавања бугарских заседа стигла је на Солунски фронт и донела драгоцене податке српској Врховној команди из окупиране отаџбине.

Војводе Степа Степановић и Живојин Мишић, с којима се срела на фронту рекли су јој да је први весник из поробљене Србије. За тај подвиг одликована је златном медаљом за храброст „Милош Обилић“.

Учествовала је у пробоју Солунског фронта 1918. Умрла је у Сарајеву 1980. године.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

· Јазак је село које има око 1000 становника. Јазачки Прњавор, међу локалним становништвом познат скраћено Прњавор, је део села Јазак.

· Црква светог Николе: Налази се у селу Јазак. Саграђена је у другој половини XВИИИ века. Иконостас је резбарио 1790. године познати Новосађанин Аксентије Марковић.

· Излетиште Широке Ледине: Ово предивно излетиште налази се недалеко од Бешеновачког Прњавора. Чим вам се укаже прелеп поглед на доњи Срем, знаћете да сте на правом месту. Ту су још и летњиковац, клупице и столови, као и омање игралиште за децу, па је излетиште идеално за одмор и породична окупљања.

· Манастир Мала Ремета: по предању, основао је краљ Драгутин Немањић и посвећен је празнику Покров Пресвете Богородице. Чува комадић моштију Св. Ђорђа Кратовца. Манастир је окружен багремовом шумом.

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име