У недељу, 25. фебруара 2024. године, организује се планинарење за децу и одрасле (пешачење за почетнике) на Фрушкој гори и посета манастиру Ваведење у Сремским Карловцима.

Планинарска акција се организује поводом обележавања 130. годишњице од рођења Лује Ловрића, једног од заборављених хероја Првог светског рата. Био војник у Српској добровољачкој дивизији и официр Војске Краљевине Србије. Хрват, Југословен, као добровољац у српској војсци изгубио је очи у бици против Бугара код Добруџе 1916. године.

Стаза:

Стражилово – Брвнара Чардак – Бранков гроб на Стражилову – Гребенски пут – Велики Кусак – Поток Каменац – Предео Ђинђош – Карловачки поток – излетиште Стражилово

Кружна планинарска стаза је дужине око 9 км и углавном води кроз шуму.

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника је у порти Манастира Ваведење у Сремским Карловцима (Горња црква).
Полазак је у 11.00 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом) или возом (полази у 10.30 часова) или приградским аутобусом 61 или 62 до Сремских Карловаца.

Ко долази аутобусом нека сам изабере аутобуску линију и време поласка из Новог Сада:

Полазак аутобуса 61 је у 9.15 часова.
Полазак аутобуса 62 је у 8.40 и 10.00 часова.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у манастиру (Горњој цркви).
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Деца (од 5 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
У случају најављене кише, понети кишну кабаницу.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

ПОВОД ЗА ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:

Планинарска акција се организује поводом обележавања 130. годишњице од рођења Лује Ловрића.

У оквиру шетње биће одржан кратак историјски час на ову тему.

Ловрић је за своје жртве и подвиге унапређен у чин капетана. Увек се представљао као Лујо Витез Ловрић…због тога што је био носилац ордена Витеза Карађорђеве звезде. Био је први ађутант регента Александра Карађорђевића у Краљевини СХС.

Својих 29 одликовања завештао је Војном музеју у Београду, где се она и данас чувају.

Био дугогодишњи председник Удружења ратних добровољаца 1912—1918. године Краљевине Југославије.

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

· Сремски Карловци: су градско насеље и броје око 9000 становника. Назив Карловци се први пут појављује у писаним документима 1553. године. Данас су Карловци захваљујући својој славној прошлости остали важан културни и духовни центар српског народа.

· Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима: (познат као Горња црква), један је од најзначајнијих и највреднијих грађевина у старом језгру Сремских Карловаца. На месту данашње цркве некада је стајала старија црква, највероватније из 16. века.

· Стражилово: је врх на Фрушкој гори, на 321 метру надморске висине. Познато је фрушкогорско излетиште, удаљено четири километра од Сремских Карловаца, а његовом значају највише доприноси гроб познатог српског песника Бранка Радичевића.

· Бранкова стаза: Стазу су 1937. године направили студенти београдског и загребачког универзитета. Дуга је 937 метара и пролази кроз шуму храстова и белограбића. Шетајући се стазом од подножја до врха , уживаће те у стиховима српског песника Бранка Радичевића, чији се гроб налази на крају стазе.

· Бранков гроб: Споменик посвећен познатом српском песнику Бранку Радичевићу (1824–1853), налази се на Стражилову. Тридесет година после песникове смрти у Бечу његови посмртни остаци пренети су на Стражилово, а добровољним прилозима српске заједнице подигнут је камени споменик. Камени блокови у основи споменика донесени су из бројних крајева насељених Србима. Са: Авале, Велебита, Ловћена, Динаре, Пљешевице, Клека и Фрушке горе.

· Гребенски пут: Дуж целог била Фрушке горе пружа се гребенски пут, пробијен још крајем XВИИ века од стране Еугена Савојског за одбрану од Турака. Тада се звао „Еугенов пут“. Пут иде стално гребеном Фрушке горе.

 

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име