Пешачење се организује у знак сећања на Војникову шантелију. То је прича о војнику и брескви из времена Церске битке, у августу 1914. године. Прича која и данас живи на Церу и спомен комплексу у Текеришу, где су похрањене кости непознатог српског војника које су пронађене у рову на Церу испод једне брескве. Утврђено је да је бресква никла из војниковог грла. И бресква и војникове кости с планине пренесене су у Текериш.

Кружна стаза:

Село Крушедол – Јаворови – Средњи брег – Манастир Велика Ремета – Шумска кућа – Козјак – Видиковац – Дашчара – Борова шума – Село Крушедол Прњавор – Манастир Крушедол (око 9 км)

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника је у порти Сретењске цркве у Крушедол Селу.
Напомена: Окупљање није код манастира Крушедол, већ је у порти поменуте цркве у Крушедол Селу.
Полазак на пешачење је у 11.00 часова.
Доћи сопственим превозом (аутом).

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Деца (од 5 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ПОВОД ЗА ПЕШАЧЕЊЕ:

Пешачење се организује у знак сећања на Војникову шантелију (виноградарска бресква).

У оквиру пешачења биће одржан кратак историјски час на ову тему.

Прича о војниковој брескви почиње средином лета 1914. године, у сред највеће непријатељске офанзиве на планини Цер. У предаху између најжешћих борби безимени церски војник сео је на грудобран свога рова да поједе брескву коју му је поклонила девојка. Загризао је, а онда га залутали метак погоди, јунак клону и свали се у ров. Смртни грч укочио му је вилице и цело тело, па непоједена бресква остаде у устима. Саборци су га ту и сахранили.

После четири године, у пролеће 1919. године из гроба безименог српског војника никла је млада биљка – бресква. Бујала је и постала велико родно дрво. Откривено је тако што је из земље израслу стабљику брескве, домаћин на чијој је њиви изникла, хтео да је пресади.

Војникова бресква је неисцрпна инспирација за све уметнике, песнике посебно.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

· Крушедол: је село које се састоји од два насеља: Крушедол Села и Крушедол Прњавора. Крушедол село има око 390 становника, а Крушедол Прњавор око 280. Насељавање Крушедол Прњавора се везује за изградњу истоименог манастира у XВИ веку.

· Сретењска црква у Крушедол Селу: подигнута је у периоду од 1512. до 1516. године. Цркву је подигла је деспотица Анелина Бранковић као храм некадашњег женског манастира посвећеног Светом Јовану Златоустом. У Сретенској цркви налази се иконостас који је вредан сваке пажње, а радили су га иконописци Димитрије Бачевић и Теодор Крачун.

· Манастир Велика Ремета: Према предању, основао га је краљ Драгутин Немањић крајем XIII века. Манастир је посвећен је Светом Димитрију. Више пута је страдао. Поседује чудотворну икону Пресвете Богородице. Има највиши звоник у Срему.

· Село Велика Ремета: изграђно је у изворишном делу потока Шеловренац. Село је саграђено у исто време као и истоимени манастир. Броји око 60 становника.

· Манастир Крушедол: са храмом посвећеном празнику Благовести, изградио је између 1509. и 1516. године владика Максим (раније деспот Ђорђе Бранковић) уз помоћ мајке Ангелине. Поред моштију светих Бранковића, у манастиру почивају и посмртни остаци патријарха Арсенија III Чарнојевића, кнегиње Љубице Обреновић, краља Милана Обреновића…

 

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име