Пошто сам пре много година служио као свештеник на североистоку Енглеске, сећам се облачних јануарских дана. Овде у Јерусалиму, док уживамо у светлијој и топлијој клими, знамо шта је то живети у тами. Kао патријарх јерусалимски имам привилегију да водим грчку православну цркву у Светој земљи. Први од мојих 140 претходника био је Свети Јаков, први вођа цркве у Јерусалиму и брат Исуса Христа. Заједно са бројним другим вођама, Свети Јаков је убијен због своје вере. Kао заједница, видели смо како империје расту и падају. Преживели смо опсаде, инвазије, пошасти и прогоне. И кроз све то остали смо верни Господу нашем, јер у тами знамо да је он светлост наша и живот наш.

У Јеванђељу по светом Јовану читамо да је Јован Kрститељ „дошао као сведок светлости“ Исуса Христа. Kао цркве, ово је била наша мисија већ два миленијума. Ми нисмо само чувари светих места; ми смо живи сведоци светлости Божије.

Kао сведоци светлости, ми тражимо да будемо благослов у променљивим и изазовним друштвима у којима живимо. Пружамо здравствену заштиту, образовање и услуге у заједници. Бринемо о старима, дочекујемо избеглице и бринемо о сиромашнима, без обзира на њихову веру, националност или порекло. Поздрављамо милионе ходочасника и чувамо и служимо најсветијим местима хришћанства. У свему томе упућујемо људе ка светлости Христовој.

Упркос овим добрим делима, наше присуство у Јерусалиму је угрожено. Наше цркве су угрожене од стране израелских радикалних маргиналних група. Од руку ових ционистичких екстремиста хришћанска заједница у Јерусалиму много пати. Наша браћа и сестре су жртве злочина из мржње. Наше цркве су редовно скрнављене и вандализоване. Наше свештенство је подложно честом застрашивању. Заклета намера ових радикалних група је да угасе светлост хришћанске заједнице из Старог града.

Kратку шетњу од Цркве Светог гроба, на путу ходочасника, налазе се Јафа капија, главни улаз у хришћанску четврт Старог града Јерусалима. Ходати овим путем значи учествовати у путовању хришћанске заједнице; један је одмах окружен црквеним групама из целог света док гомиле ходочасника иду на богослужење у Цркву Светог гроба, место Христовог распећа и васкрсења. На Божић сам међу онима који пролазе кроз Јафа капију док путујемо у Витлејем да прославимо Христово рођење.

Управо код капије Јафа израелска радикална група настоји да заузме две велике зграде, стечене незаконитим трансакцијама. Прилично неискрено тврде да њихово физичко присуство тамо неће утицати на интегритет хришћанске четврти. Међутим, знамо из њихових ранијих акција у хостелу Светог Јована, месту које је још ближе Светом гробу, које су такође лажно заузели пре неколико година, да то није тачно. Њихово понашање биће погубно за све хришћане. Локалне породице, које овде живе генерацијама, осећаће се непожељно у сопственом дому, а ходочасници који су чезнули да посете родно место хришћанске вере биће умањено искуство.

Промена статуса имовине Јафа капије не би била несрећа само за локалне породице и глобалну хришћанску породицу, већ и за саму Свету земљу. Јерусалим је дом три монотеистичке религије, јудаизма, хришћанства и ислама, и дуго је био светли пример мозаичне заједнице. То је духовна престоница света, која се састоји од породице вера, од којих све уживају дуго и јединствено богато наслеђе. Лепота овог града почива на његовој културној и верској разноликости. Радећи на томе да искључе једну заједницу, хришћане, ови радикали представљају егзистенцијалну претњу не само хришћанској породици већ и самом Јерусалиму, што подржава толики број наших Јевреја који живе у Светој земљи.

Сви делимо визију да ови радикали нису репрезентативни за државу Израел или јеврејски народ и да је од суштинског значаја да различитост и карактеристични карактери свих квартова Старог града буду заштићени за добробит Јерусалима и целог света .

Патријарх јерусалимски

Превела редакција Чудо

thetimes.co

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име