Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије говорио је вечерас на Свечаној академији, која је одржанау бањалучкој спортској дворани “Борик”, поводом Светог архиђакона и првомученика Стефана, крсне славе и Дана Републике Српске. Духовни поглавар православних Срба је поручио да је мир оно за чиме чезне сваки човек, а самим тим и наш српски народ, али да мир са свим људима и са свим народима није могуће реализовати без мира са Богом, односно без наше православне вере која нас је обликовала кроз векове .
– Нико не треба да има дилему да ли смо ми људи мира и да ли смо за општење и за сарадњу са другима, да ли поштујемо друге. Подразумева се да је то, ако смо у миру Христовом, нешто што нас опредељује. Међутим, да би то било могуће остварити, најпре треба да будемо у миру са собом и између себе. Патријарх је подсетио окупљене да када славимо славу ми говоримо о себи две чињенице – једна да је светитељ кога славимо наш заступник пред Богом, а друга, да славити неког светитеља значи угледати се на њега.
Најкарактеристичније што можемо рећи за Светог архиђакона Стефана јесте његова дубока вера у Христа, честит циљ за који је живео и истинска, чиста молитва, молитва не само за себе него чак и за оне који му се противе, истакао је Првојерарх наше Свете Цркве, а затим указао на чињеницу да ако неко хоће да нам спочита што славимо Светог Стефана овде у Републици Српској, тај сигурно не разуме шта то значи славити светитеља: „Неко би хтео да нам каже: Ви то не требе да чините! Има право тако да мисли, има право то да каже, али нама ће бити јасно да он, у најмању руку, не разуме шта то значи славити светитеља.“
Његова Светост Патријарх је нагласио да ми ни од кога не тражимо да слави како ми мислимо да треба да слави, ми ником не намећемо свој модел живота, али у исто време ни по коју цену и ни на који начин се не можемо одрећи своје славе, „јер би то значило да се одричемо своје вере, то би значило да се одричемо себе, то би значило да се одричемо онога што је наше по правди људској и по правди Божјој.“
„Не тражимо од других да се одрекну себе и да се одрекну онога што је њихово, али оно што је наше, у сваком смислу те речи, имамо право и хоћемо“, појаснио је Светејши, а затим закључио да чак и ако постоје клипови који нам се мећу у точкове да бисмо посртали у свом ходу, ако имамо чисту, истинску и стабилну веру, а знамо да имамо и чист, истинит и праведан циљ, пре или касније, снагом вере, ми засигурно остварујемо свој циљ и своју жељу.
– Остварујемо свој циљ уколико је чиста вера, уколико је циљ праведан и истинит, не због тога што нам се тако прохтело, него због тога што тамо где су правда и истина дејствује благодат Божја, дејствује сила Божја, закључио је Патријарх.
СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име