Славни борци ветерани са Кошара и Паштрика присуствовали су вечерас Пасхалном вечерњем богослужењу, које се зове Вечерње љубави, којим је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у храму Светог Саве на Врачару.
– Данас славимо победу живота над смрћу. Данас славимо победу истине над лажи, победу правде над неправдом. Славећи живот, истину и правду ми знамо да изван васкрслог Христа, мимо Христа, у овом пролазном свету није могуће да тријумфује живот, да тријумфује истина, да тријумфује правда. Могуће је искључиво и само васкрслим Христом учестововати у ономе што Он за себе сам каже да је Он истина, пут и живот, да је Он правда. И живот, и истина, и правда јесу дарови Божји, јединствени сугуби дар Божји, дар љубави Божје, поручио је патријарх Порфирије, а затим нагласио да је Бог по својој природи љубав и баш зато што је љубав Он није могао пристати на то да коначна победа и последња реч припада смрти, да припада лажи, неправди и мржњи.


Патријарх српски је истакао радост што су се данас у храму Светог Саве, првог Архиепископа српског, сабрали и ветерани борци, див јунаци са Кошара и Паштрика, борци који су прожети вером у Христа, вером у Васкрсење Христово.
– Зато су могли да буду истински борци, онакви какви су одувек били српски борци, јаки, неустрашиви у борбама, али кад престану борбе и ратови милосрдни, спремни на праштање, на љубав и на руку према сваком човеку, руку помирења, руку загрљаја. Такви су увек били они који су разумели реч Христову да нема ништа веће него положити живот свој за ближње своје, баш онако као је и сам Господ учинио за сваког човека – поручио је предстојатељ Српске Православне Цркве.
После богослужења, патријарх Порфирије је приредио у Светосавском дому свечани пријем за јунаке са Паштрика и Кошара са којима је водио срдачан очински разговор у празничном расположењу и том приликом им даровао им пригодне поклоне, Свето Писмо Новог Завета и икону Светог Саве.

 

 

 

СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име