Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је на Видовдан, свету Литургију у цркви Светог мученика кнеза Лазара у крипти храма Светог Саве на Врачару.
– Свети кнез Лазар се определио за Христа и Њега је поставио на прво место. Од Светог кнеза Лазара нама као Предање остао је Косовски завет. Косовски завет за нас није пре свега територија, али није неважна ни територија. Та територија представља символ, представља показатељ и знак нашег опредељења. Зато што је Косово, украшено безбројним бисерима опредељења Светог кнеза Лазара и Светог Саве и свих светих из рода нашега, бисерима као што је Грачаница у којој се служи данас света Литургија, као што су Пећка Патријаршија, Дечани, Богородица Љевишка и многим другим бисерима које мало ко има на земљином шару, зато је Косово, дакле, наша вечна тема – истакао је Првојерарх наше Свете Цркве, а затим закључио да Косовски завет није за нас мит, него да је Косовски завет управо уткан у Нови завет – Христов завет:
„Косово је за нас завет, Косовски завет, а Косовски завет је нераскидиво везан са Новим заветом, са заветом Христовим у којем ми успостављамо завет са Богом Живим, завет у чијем темељу и центру се налази врлина, тј. светост. Косовски завет у Светом кнезу Лазару није ништа друго него опредељење за светост и за светињу, за светињу живота која се темељи на вери у Христа, а не на вечери пролазној, него на Тајној вечери коју је и сам Свети кнез Лазар символично и мистично обавио пре поласка на бој на Косову пољу. Пре поласка заједно са великашима и свима који су у боју учествовали причестио се Телом и Крвљу Христовом и показао да његов биолошки и историјски живот добија смисао, уоквирује се, има значај кроз Тело и Крв Христову, кроз опредељење за Христа“.
Његовој Светости Патријарху је саслуживао Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан, старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви.
Фб страница

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име