Патријарх Порфирије служио је данас свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, у Хрватској, родном месту у свету познатог српског научника Николе Тесле.
Храм Светих апостола Петра и Павла, подигнут на крају 17. века, имају изузетан значај за Српску православну цркву и српски православни народ.

У овом храму је крштен Никола Тесла, а ова историјска посета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. које је настављено током августа исте године, тако да је током тих летњих месеци побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце, до стараца.

У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака, подсећају из СПЦ.

Усташе су у намери да затру сваки траг народа који је дао Николу Теслу, 1942. године, цркву сравнили са земљом.

Обнова цркве је почела 1986. године, средствима Срба из Чикага, да би током рата у Хрватској обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Трудом владике Герасима, свештенства и прилозима народа храм је у потпуности обновљен и живописан, и поново је место у којем се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог света, додаје се у саопштењу.’

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име