У овом видео запису о. Рафаил Ноица, ученик Светог Софронија Атонског, говори о дубоком значењу лажи и о томе како писане речи могу негативно утицати на живот људи. Ово је посебно релевантно у контексту злих, неосетљивих и лажних вести.

Видео извор: Конференција „Од које нас смрти избави Христос? 15. децембар 2005, Алба Јулија, Румунија

о. Рафаил:

Има речи које, изненада, као да нас васкрсавају. То је као да се изненада пробудите у другом свету, са другим разумевањем… светлошћу, да тако кажемо. Овде имамо нешто од нашег првог васкрсења. Душа је та која почиње да се уздиже.

Реч се сада доживљава као нешто живо, а не само мртва информација. То је енергија речи . Жива реч је она која вас васкрсава и када васкрсне нека реч или, коначно, оно што је Бог ставио у вашу душу, тада ће речи Светог писма оживети и надахнути вас. Ово је душа која почиње да се диже!

Супротно овоме, кад читаш неке ствари… овакве људске лажи човека који живи у лажима и осећаш се оптерећено и то што видиш је као отров, не знаш да ли је то истина или није, али се осећате тако оптерећено: ово је смртоносна енергија речи , лаж.

Лаж и смрт су иста ствар.

Лаж није само изношење неистине: као што вам ја кажем да пада киша, него је напољу сунчано… Лаж је, у суштини, нешто много дубље. То је све што није божанско. Можете рећи веома добре ствари, али ако нису у Духу Божијем, то су лаж.
Њихов резултат је тај отров, та смрт душе, где ваша душа утрне, поново падате у очај, у сумњу, неверовање, страх, и у све ове ствари које су од таме. То је, између осталог, гледање на дејство које речи имају на твоју душу.

Ако, изненада, ваша душа васкрсне и учини вам се да, упркос свему, осећате да постоји мир, да је Бог добар, да је свемогућ — гле, ово је нешто од тог васкрсења.
Васкрсење кроз реч — то је дело Цркве. Реч која, наравно, има неку другу енергију, ако је живи [доживљава] онај ко је даје, а не теоретску реч — коју сам прочитао од стране 60 до 120 и сада понављам оно што је тамо написано — али проживљена реч, у извесној мери, реч искуства.

Отац Софроније [Сахаров] говори дивне ствари о сили речи Светог Силуана. Али примећујем из исте књиге нису сви доживљавали на исти начин. Дакле, има више осетљивих душа, више живих и више мртвих, више неосетљивих душа. Мртво тело је неосетљиво…

Ово је прво васкрсење , и онима који су део овог васкрсења више неће бити повређена друга смрт. Друга смрт, уосталом, није смрт тела, већ коначно одвајање душе од Бога, не дај Боже да се то догоди било којој живој души.

Превела редакција Чудо

 

otelders-org

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име