Део водовода који је откривен у насељу Пантелеј, свакако је најбоље сачуван остатак у Нишу и околини.

Последњих година, нишко насеље Пантелеј се убрзано шири, гради се нова инфраструктура и стамбени објекти, углавном ка северу и истоку граница града. Управо приликом сличне градње, откривени су ове јесени остаци римског водовода на две локације и то готово истовремено. Захваљујући правовременој интервенцији Завода за заштиту споменика из Ниша, водовод је у потпуности истражен, један део је сачуван, док је мањи део који је затечен у веома лошем стању уступио место савременој градњи.

Овакав тип грађевина је врло уобичајен за римске и касноантичке градове. Kао и данас, и тада су служили томе да се вода пренесе од изворишта до града или приватних имања. Међутим, интересантно је да је до сада у околини Ниша пронађено тек неколико трагова који нас упућују на водоснадбевање у антици. Део водовода у насељу Пантелеј, свакако је најбоље сачуван остатак у Нишу и околини.
Откриће у Нишу је значајно и због тога што су констатована два хоризонта градње и употребе водовода. Наиме, на обе локације, међусобно удаљене неких стотинак метара, откривени су остаци водовода зиданог од камена и опеке са унутрашњошћу омалтерисаном хидростатичким малтером који не пропушта воду. Ипак, на источној локацији, поред овог канала сачувани су и остаци цевовода који представља старију фазу. Очигледно је да су градитељи каменог водовода знали и користили већ постојећу трасу старијег цевовода, али је нису пратили у потпуности јер само сто метара ка западу, на другој локацији, нема ни трага цевоводу.

ОВАKАВ ТИП ГРАЂЕВИНА ЈЕ ВРЛО УОБИЧАЈЕН ЗА РИМСKЕ И KАСНОАНТИЧKЕ ГРАДОВЕ. KАО И ДАНАС, И ТАДА СУ СЛУЖИЛИ ТОМЕ ДА СЕ ВОДА ПРЕНЕСЕ ОД ИЗВОРИШТА ДО ГРАДА ИЛИ ПРИВАТНИХ ИМАЊА. МЕЂУТИМ, ИНТЕРЕСАНТНО ЈЕ ДА ЈЕ ДО САДА У ОKОЛИНИ НИША ПРОНАЂЕНО ТЕK НЕKОЛИKО ТРАГОВА KОЈИ НАС УПУЋУЈУ НА ВОДОСНАДБЕВАЊЕ У АНТИЦИ.

За сада није потпуно јасно куда је водовод отпремао воду. С обзиром на локацију, али и на сачувану дужину аквадукта, постоји више кандидата – од војног логора на месту данашње Нишке тврђаве до приградских вила у његовој непосредној близини. Ипак, оно што са сигурношћу можемо рећи за сада је да се млађи водовод престао користити вероватно током 4. или најкасније током 5. века. Наиме, на једном месту је канал пресечен укопавањем највероватније отпадне јаме у којој је било остатака грнчарије из периода 4-5. века, те је логично да у том тренутку водовод више није био у функцији.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име