– Сад ћу ја, оче. Само да вратим ове из ОПН-а (Одјељење посебне намјене) – довикује ми стражар КП Завода Фоча.- Јесте ли Ви своје завршили?

– Јесам. Одговарам и гледам кроз решетке у ходнику. И кроз њих се види како снијег напољу већ почиње да пада. Мирише хљеб из пекаре, крајичком ока се назиру сложене ствари из вешераја и хрпе веша за прање. Види се и сто за стони тенис. Али поглед се иза рештеке отима само према ономе напољу. Снијег и чађави мирис дворишта.

– Јесте ли завршили?

– За данас јесам.

Када сам прије 9 година, сав узбуђен због сутрашњег рукоположења, још једном предосјећао шта би све могло да ме чека у свештеничкој служби, знао сам и слутио да ћу дочекати, осим Божије руке и повременог поштовања људи још сигурно много муке и страдања, а извјесно и затвор или рат. Нисам пророк него тако мора бити.

И, ево, служим понекад у КПЗ. И гледам кроз решетке чекајући. Моје тамновање траје десет минута и већ није пријатно. Иако мирише хљеб и види се стони тенис.

Излазим у унутрашње двориште.

До посљедњих врата до којих може прати ме Марко, мој затворски црквењак. Ту је дуго, биће још задуго.

– Како је отац Ненад поднио смрт мајке? – пита.

– Знаш оца Ненада. Није му лако, али је стамен.

– Није лако, мајка је мајка.

– Тако је.

Јављају му се стражари и он њима, врло љубазно.

– Свугдје има добрих људи, оче.

– Има, Марко.

– Поздравите ми оца Ненада. И благословите!

Расијано пружам руку.

Излазим напоље, на слободу.

Снијег, исти онај, пада. Не мирише хљеб. Само се са Дрине, уз коју Ћехотина већ прибијена тече, види како се тресе од зиме, и њен дах се уздиже у фочанско јутро.

Етос

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име