Археолози процењују да су резбарије старе између 4.000 и 5.000 година, то јест да су из периода који обухвата неолит и рано бронзано доба.

Одлучио је да истражи крипту. Ушао је унутра и приметио нежне и необичне ознаке на камену. Учинило му се да то није природно обележје у стени. На доњој страни кровне плоче је уочио образац. „Прво сам видео јелена, а како сам наставио да осветљавам и посматрам, на стени се појавило још животиња“, рекао је Хамиш Фентон, археолог аматер.

На једно од најпознатијих шкотских неолитских налазишта у месту Kилмартин Глен у Аргилу, убрзо су дошли и професионални археолози. Ово налазиште сматра се домом једног од најбогатијих налазишта неолитског и бронзаног доба у Шкотској, али и читавој Великој Британији, а за деликатне праисторијске резбарије сматра се да су најстарије такве врсте у овој држави.

На откривеним резбаријама налазе се фигуре одраслих јелена, а пронађене су у једној гробници. Приказана су два мушка јелена са потпуно израслим роговима и неколико за које се сматра да су млади јелени.

Археолози процењују да су резбарије старе између 4.000 и 5.000 година, то јест да су из периода који обухвата неолит и рано бронзано доба.

„Приметио сам образац на доњој страни кровне плоче који није изгледао као природно обележје у стени. Прво сам видео јелена, а како сам наставио да осветљавам и посматрам, на стени се појавило још животиња“, рекао је Хамиш Фентон, а преноси Гардиан.

„Ово је било потпуно невероватно и неочекивано откриће. За мене су оваква открића право богатство археологије, која помажу у преобликовању нашег разумевања прошлости“.

Главни истражитељ пројекта рекао је да су ово прве праисторијске резбарије животиња пронађене у Шкотској.

„Иако у Великој Британији постоји неколико праисторијских резбарија јелена, једине друге створене у раном бронзаном добу врло су шематске. Изванредно је што ове резбарије показују тако изузетне анатомске детаље и нема сумње које животињске врсте представљају“, рекао је.

 

Националнагеографија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име