Постоји мишљење да су улазак у Цркву и вера у Бога решење за све проблеме. Многи вам говоре „дођите у Цркву, и ваши проблеми ће нестати“.
Али ви можете доћи у Цркву и имати више искушења и веће борбе. Ако мислите да се нећете разболети зато што се молите и постите, или ако се разболите, да ћете ускоро бити добро, или да се ваше дете неће разболети, да ће вам посао увек добро ићи, да никада нећете остати без посла, онда ћете се веома разочарати у Цркву.
У житијима Светих и уопште у духовном животу, не срећемо се са одсуством проблема, већ са унутрашњим путем који вам даје Благодат, омогућивши вам да прођете кроз огањ искушења и проблема, без сагоревања.
На пример, Свети Порфирије је био покретна болница, ниједан његов проблем није био решен, прошао је кроз многе болести и искушења. Али благодаћу Духа Светога, имао у себи такву утеху и толику силу, да искушења нису утицала на његов живот у тој мери да би му изазвала тугу и разочарење.
То је оно што верник добија унутар Цркве: једну другу динамику суочавања са проблемима, радикалним питањима свог постојања, а то су бол и патња. Али проблеми се не отклањају, искушења се не елиминишу. Нико не остаје нетакнут јер припада Цркви.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име