Отац Теофил Парајан из манастира Самбата говори о томе како нам се Господ смеје и шта значи живети у радости наше православне вере. Отац Теофил је био слеп од рођења, али је постао сјајна звезда румунске Цркве.

Отац Теофил: „Бог нам се смеши.

Зашто нам се Бог смеши? Он нам се смеши јер нас воли… Зато што нас воли, не може а да нам се не смеши. Он нас воли и смеши нам се. Наш Бог је Бог милости и сажаљења. Зашто не бисмо више истакли овај аспект? Наши верници често о Богу мисле као о терористи, очекујући да буду кажњени, очекујући Његов гнев, Његову казну. Али, то није истина…

Бог је наш Отац, наш Отац не може да нас повреди. Наш Отац иде ка нама, Он нас покрива. Као отац блудног сина. Његово очинско срце га је нагнало да потрчи ка сину који се вратио. Дакле, овако треба да размишљамо о нашем Небеском Оцу. И тада ће се цео наш духовни живот променити.

Наш духовни живот је излив мисли, захвалности. А ако нам се Бог осмехне, онда и ми треба да му се осмехнемо. То значи да када стојимо пред Богом треба да имамо осмех на уснама.

А зашто да се осмехујемо Богу? Знаш ли зашто?

Зато што нам се Господ осмехује и што нас Бог удостојава разговора, са нама. Он нам говори кроз Јеванђеље. Као да смо на оном месту где је проповедао Господ наш Исус Христос.

Свако од нас може постати Божји осмех за људе око себе.

А такви треба да будемо сви, људи који доносе радост око нас и чине све срећним.”

ИЗВОР: https://otelders.org/god-is-love-gl/god-smiles-on-us-fr-teofil-paraian/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 23.02.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име