Христос је рекао: „Трпљењем спасавајте душе своје “ (Лука 21:19).

Православље претпоставља стрпљење у нама. Службе у цркви захтевају стрпљење – трају дуго и без стрпљења ваш ум никада неће престати да лута.

Катехуменати могу потрајати. Учење многих ствари у православном начину живота не може се пожуривати. Време мора да учини своје. Ово су тешке речи у култури у којој је време новац и чини се да нам никада није доста ни једног, ни другог.

Али иако се наша култура променила, људска бића нису.

Још увек нам треба девет месеци да дођемо до пуног времена у материци. Још увек морамо спавамо трећину нашег живота. Још увек старимо приближно истом стопом (Библија говори о 70, можда 80 година, а наш животни век у просеку још увек није достигао 80 година).

Али благодат, овај чудесни Божји живот који нам је дат, такође се прилагођава нашем животу као људским бићима. Не примамо благодат и одједном постајемо анђели.

Ми примамо благодат, а цео процес нашег спасења и освећења је питање година. Објављивао сам одломке из Светог Силуана Атонског архимандрита Софронија и настављам са тим данас. Овај део је о стицању Духа Светог, заједно са изванредним увидом у улогу коју време игра:

„Историја Цркве, заједно са личним контактом са многим подвижницима, довела ме је до закључка да се искуство благодати код оних који су добили посете и визије дубоко асимилује тек након година истрајног подвижништва; милост тада узима облик духовног знања које бих радије дефинисао као „догматску, свест о истини“ (али не у академском смислу тог појма).

Историјско искуство Цркве, у које укључујем апостоле и свете Оце, и древне и модерне, омогућава да се овај период асимилације рачуна као да траје најмање петнаест година.

Тако је прва посланица светог Павла (Солуњанима) написана петнаестак година након што му се Господ јавио на путу за Дамаск.

Често период траје двадесет, двадесет пет, чак тридесет и више година.

Еванђелисти и други апостоли писали су своја сведочанства и посланице много после Вазнесења Господњег.

Већина светих Отаца упознала је свет са својим виђењима и искуствима тек када се њихов подвижнички пут ближио крају. Прошло је више од тридесет година пре него што је Старац, са коначном и зрелом догматском свешћу, сео да запише своја искуства.

Асимилација благодати је дуготрајан процес.“

 

Отац Стивен Фримен

blogs.ancientfaith

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име