Трећа недеља Великог поста: Крстопоклона

У овом видеу о. Стефанос Анагностопулос приповеда о чуду које се догодило на Светој Гори, у Грчкој, када је посетио свог духовног оца, старца Јефрема (из Аризоне). Следи одломак беседе протопрезвитера Стефана Анагностопулоса током парохијских славских догађаја за Светог Димитрија у октобру 2018. године под називом „Димитрије 2018“ које су одржане у православном храму Светог Димитрија, у општини г. Свети Димитрије, Атина, Грчка.

 Отац Стефанос Анагностопулос: Године 1962. имао сам благослов и част – нешто што описујем и у својој последњој књизи „Да ли заиста знаш ко си?“, то јој је наслов. Нажалост, заборавио сам да донесем и дам очевима овде. „Да ли стварно знаш ко си?“ Зато што не знамо ко смо. Мислимо да смо нешто…

Прву поуку сам добио од свог духовног оца, старца Јефрема из Аризоне, који је био у Новом скиту на Светој гори 1962. године.

Имао сам 32 године, а он 34. Ипак, упркос малој разлици у годинама , доживео сам чудо. Чудо!

Након што смо неко време разговарали, све је било испуњено светлошћу као да је дан. Светлост! Светло! Мирис! Рајско стање! Нисам схватио да су сати прошли…

Шта ми је рекао… Колико смо се пута попели на седмо небо и доле, не знам ни сам!

Не сећам се ничега! Сећам се само онога што сам доживео, шта је доживела моја душа, тога се сећам… шта је доживела моја душа.

Али, ни ово се не може описати.

Ниједна небеска ствар се не може преписати или описати. Нити „преписати“, што значи да се не може нацртати, не може се претворити у икону, али нити се може описати… „Неизрециве речи“ [2. Коринћанима 12:4], зар није то оно што је рекао апостол Павле? Нема речи… Шта рећи?

Да је Бог добар… Шта значи „добар“?

Бог је сведобар… Шта значи „сведобар“?

Он воли тебе и тебе грешног… Кунемо се Њиме…

Користимо и овај глагол, овај проклети глагол [****]. И Он каже: „Волим те“. Вриштимо, вичемо, сумњамо… У Његово постојање и остало.

И Он каже „Волим те. За тебе сам се предао на крст”.

ИЗВОР: https://otelders.org/theology-and-spirituality/miracle-on-mount-athos-with-elder-ephraim-divine-ecstasy-christian-orthodox/

ОПРЕМИО: Давор Сантрач

Објављено: 28.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име