Чачак – Међународно удружење карикатуриста МИКС започело је посао на програму „130 година од рођења Пјера Крижанића” што ће бити обележено књигом и изложбама карикатура крајем ове и током следеће године у Хрватској (Загреб, Сисак), Србији, Црној Гори и БиХ.

Како је замишљен омаж славном делатнику листа „Политика” и оцу политичке карикатуре на простору Југославије?

„Циљ књиге је да обједини и прикаже уметнички и животни пут Пјера Крижанића од родне Глине, преко Загреба до Београда. Верујем да смо окупили људе који ће на стручан начин уоквирити и представити његов повесни, људски и уметнички опус. Није нам намера да рециклирамо књиге о Пјеру, већ објављене, али свака фотографија, цртеж, документ или текст који могу помоћи у осветљавању рада и живота биће нам од велике користи”, поручио је у Чачку Ненад Остојић из Сиска (Хрватска), председник Удружења МИКС и додао:

„На моје велико изненађење, вредност овог подухвата којег смо назвали ’И гдје смо сад’ већ на почетку су препознали скоро сви које сам контактирао. Од историчара уметности, кустоса музеја, галерија и издавача у целој регији, те је брзо постао, како се то данас говори и пише, регионални пројекат.”

Напоменуо је, такође, да су пристанак на рад око књиге о Пјеру дали људи од имена у својој делатности, са разних простора: Југослав Влаховић, Фране Дулибић, Митхат Ајановић, Борис Врга, Игор Мркаљ, Антоније Шкртић и многи други.

Зашто је та порука приспела у Чачак, на адресу овдашње Уметничке галерије „Надежда Петровић”?

„Наша галерија је данас, на неки начин, један од уметничких завичаја Пјера Крижанића. Јер, у фондовима у Чачку чувамо, као легат, чак 107 карикатура и цртежа Крижанићевих, рађених углавном тушем на папиру”, казала је за „Политику” Марија Радисавчевић, кустос УГ „Надежда Петровић”, која се годинама посвећено бави представљањем дела славног карикатуристе.

Пјерови радови доспели су у Чачак на јединствен начин. Он је годинама у нашој редакцији био пријатељ са Синишом Пауновићем, Чачанином који је деценијама у прошлом столећу био уредник у „Политици”. Тако се и зато се велики број Пјерових радова обрео у оставини Пауновићевој, а те цртеже су чачанској галерији почетком овог века дали у легат синови Синишини, Бранко и Ђорђе.

„Да ове карикатуре немају потпис, мислила бих да су данас цртане, пошто су поруке толико упечатљиве”, напоменула је Марија Радисавчевић.

Нагласила је да чачанска уметничка кућа још није потписала уговор са издавачима књиге али да се, једноставно, сарадња на овом послу подразумева.

У легату Синише Пауновића којег чува Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” у Чачку, постоји и једна кутија текстова о Пјеру, која може бити при руци ауторима нове књиге о даровитом уметнику са Баније.

Петар Крижанић (Глина, 18. мај 1890 – Београд, 31. јануар 1962) 1908. започео је сарадњу са сатиричним листом „Коприве” у Загребу, и тада први пут представио псеудонимом Пјер. Затим се преселио у Београд где је у листу „Политика” провео радни век (1923–1950). Успут је (1935) био један од оснивача хумористичко-сатиричног часописа „Ошишани јеж”.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

politika.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име