У овом видео интервјуу о. Никон са Свете Горе говори о најмоћнијем сведочењу за хришћанина: његовом или њеном животу.

Ако брат или сестра који гледају овај видео кажу: „Зар нисам хришћанин? Крштен сам, пострижен сам, идем у цркву на Божић и Ускрс…Шта кажеш? Зар нисам хришћанин?“ Одговор су дала уста самог Бога: „Покажи ми веру своју од делима својим!“ [Јаковљева 2:18]

  • Оче, која дела он или она треба да уради да би се сматрао хришћанином?

Отац Никон: Чак и Јеховини сведоци кажу да су хришћани! Протестанти кажу да су хришћани, сви кажу да су хришћани! Нису ли они хришћани? Чак су и аријанци рекли да су хришћани! Свако себе види као хришћанина, по својој памети и безумљу! Да ли он или она живи Свете Тајне Цркве? Да ли признаје своје грехе? Да ли се причешћује? Да ли се моли? Да ли му је стало да му је ум чист? Ако је тако, онда је хришћанин!

Ови знаци ће постати видљиви без његове воље. По начину на који живи. Како прича! Како се понаша! Ово ће постати видљиво и без његове воље! Писмо каже да се они који су на врху планине не могу сакрити [Мт. 5:14].

Нема смисла гласно викати да смо хришћани! Докажимо да смо хришћани! Страшно ме је импресионирала мати Гаврилија, која је још као медицинска сестра, чак ни монахиња, применила своје физиотерапијске вештине на Индири Ганди.

Једног дана је махараџина жена посетила премијера, а мајка Гаврилија никада раније није разговарала са Индиром Ганди. А махараџина жена пита Гандија: „Шта је она?“ А Ганди каже: „Она је хришћанка!“ „Али она није као остали, као протестанти или католици“. Како је то знала? Њеним животом! Баш тако! Тако ћемо сведочити Христа! Неко из Африке се преселио у Ксанти и дошао у моју ћелију и рекао: „Тамо нисмо видели свештеника, само врло ретко, два пута годишње је долазио у дубине Африке, били смо сами. Пре него што сам отишао, крштено је 400 афричких породица. Хтели су да постану православни хришћани“. И питао сам га: „Шта си урадио?“ „Крстили смо их када је дошао свештеник“.

„Па, али јесте ли их катихизовали? Ко их је катихизирао? Ко им је причао о православљу да би разумели шта се дешава?“

„Да“, каже он, „то смо и њих питали: зашто желите да постанете православни?“

„А шта су рекли Африканци“?

„Дуги низ година посматрамо протестанте, католике, а и вас. И одлучили смо да желимо да будемо као ти!“

Ово је сведочење!

Ево како се доказује да је хришћанин!

Ево како вичете да сте хришћанин: затворених уста!

Када је твој живот у супротности са твојим речима, твоје речи су празне. Зато оци Цркве говоре: „Речи без живота ћуте! Живот без речи је гласан!”

Твој живот и без речи виче и показује ко си! Али зато што смо лењи, јер не желимо да се уморимо, ми више волимо да убеђујемо људе у хришћанство расправама, речима, беседама и повицима.

„Ја сам хришћанин и не би требало да ми говориш шта да радим“, а своју себичност маскирамо капутом хришћанства.

И тражимо ствари које хришћанин никада не би тражио!

Пре свега треба да се бориш да постанеш хришћанин, а онда ћеш учинити било шта друго! Овом борбом ћеш спасти себе, а спасиће се и они око тебе!

У хришћанству нема приватног спасења! Као резултат ваше личне борбе, милиони ће бити спасени око вас.

И не морате да знате како. Бог има свој план!“

ИЗВОР: https://otelders.org/wisdom-from-mount-athos/show-me-your-faith-from-your-works-fr-nikon/

ОБЈАВЉЕНО: 21.03.2022.

1 KOMENTAR

  1. У Господа је све могуће.
    Услиши Господе да се спасимо и опрости нам наше гријехове!
    Амин. ☦️

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име