Отац Дионисије је био познати духовник који је највећи део свог земаљског живота провео у келији Светог Ђорђа, манастир Ватопед, Света Гора, Грчка. Ушао је на Свету Гору 1926. године и тамо живео осамдесет година. Његовој сахрани присуствовао је и британски принц Чарлс.

Отац Дионисије: „Треба сво надање да положимо на Господа, јер можемо успети само са Богом.

Ако Сам Бог каже: Шта год чинили, без Мене не можете учинити ништа!‘ (Јован 15:5). То јест, у духовним стварима, ако не полажемо наду у Божију милост и помоћ, не можемо ништа. Ми смо само људи.

Јер шта смо ми људи? Људски дани „као дим прођу“, као трава се суше и цвет у пољу вену. Шта је трава? Мало топлине кроз тебе прође и…ништа си.

Али, ако смо у нашем духовном винограду близу Богу, имамо велику помоћ. Благодат Духа Светог нас снажи.

Господ зна наше слабости много боље од нас самих.

„Ах, боли ме овде…“

Зна Бог где те боли! Зна боље од тебе.

Зато ти и помаже ако се смерно поклониш и помолиш: „Помози, Господе, јер не могу више да издржим!“ Немогуће је да ти Бог не помогне! Али, ако ти не помаже још увек, пушта те добробити душе твоје ради да патиш.

Зато је речено: „Молите се без престанка, али увек славословите!“

„Види боле ме груди, тамо, а и овде и Бог ми не помаже…“

Не изговарајте ту реч!

Боже, од секунде кад си рекао: ‘Боже, помози ми!’, од те секунде Он је са тобом!

Али Он ти даје оно што је корисно не само за твоје тело. Свака помоћ је за вечност.

Он се увек труди да нам помогне и у овом пролазном и тешком животу, али не тако да би нас одвојио од вечности.

Већ тако да бисмо стекли вечност кроз благослове овог пролазног света. Често нам не даје оно што тражимо, јер би наш циљ у време испуњења жеље био другачији од оног који имамо у време када нешто желимо. Тако Бог будући Добро, не даје ти оно што би за тебе био амбис.

Стога Свето писмо каже: „Молите се без престанка (јер нам је то дужност), али заувек славословите.“

Ако ти је Бог испунио жељу коју имаш, испунио је. Али, иако делује да ти није испунио жељу, испуњава је Својом Премудрошћу. Испуњава је тако да од ње имаш вечну корист. Зато и каже реч: „Молите се без престанка, али заувек славословите.“ Захвалите се Богу, јер сте га молили: „Боже, помози ми.“ И, испунио је то.

Неко ће рећи: „Молио сам се Богу да добијем на лутрији и нисам добио.“ Па, не…Бог већ зна да новац добијен на лутрији не би добро искористио.

Само је Бог безгрешан.

Сви на земљи и све што дише греши.

Он се увек труди да нам помогне и у овом пролазном и тешком животу, али нас усмерава тако да стекнемо вечност. Јер се овај живот завршава, ма колико дуг да буде. Можете живети 90, 100 година, али не и више од тога. Али, после тога долази вечни живот, бескрајан. А Бог делује тако да, кроз вртлоге овог пролазног живота, задобијемо вечност. Али, морамо сво надање ставити на Бога, јер нам једино Бог може помоћи.“

 

 

 

 

 

otelders.org/wisdom-from-mount-athos/

 

 

Превела редакција Чудо

 

2 KOMENTARA

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име