Егина је острво у Егејском мору. Налази се у средишњем делу Саронског залива, који по овом острву носи још и име Егински залив. Од Атине је удаљена око 30 км ваздушном линијом. Од атинске луке Пиреј до Егине можете доћи бродом или хидроглисером. Цена карте за брод је 10 еура. Хидроглисер је мало скупљи (15 еура), али ће вам зато њиме требати отприлике пола сата мање да стигнете.

Традиционална делатност на острву је одувек била пољопривреда и посебно су чувени пистаћи који се овде гаје. Ипак, последњих година доминира туризам, што и није чудно, с обзиром на одличну саобраћајну повезаност са Атином, тако да је ово острво честа дестинација Атињана током викенда и празника. Пријатна клима, прелепе плаже и бројни антички локалитети које можете посетити, чине Егину савршеним местом за одмор.

Највеће насеље на острву је истоимени градић Егина на северозападу где се налази и чувени манастир Свети Нектарије Егински који представља значајан центар многих ходочасних путовања.

Удаљен је око 5 км од центра града. У случају да не путујете организовано, из града до манастира можете стићи и пешке, ако вам не смета што пут скоро све време иде узбрдо, а можете и узети такси који кошта 10-ак еура у једном правцу.

Свети Нектарије Егински је био православни теолог и светитељ. Сматра се великим исцелитељем и чудотворцем.

Рођен је у Тракији 1. октобра 1846. године. Од своје 20-е године је почео да ради као учитељ у граду Хиосу, а после 10 година службе се замонашио и узео име Лазар. 1885. године је примио монашки постриг под именом Нектарије (“напитак бесмртника”). Наредних година је живео у Атини, где је и дипломирао на Богословском факултету.

У неколико година након тога је рукоположен у чин свештеника, затим примио чин архимандрита, постао секретар Александријске патријаршије и изабран за митрополита Пентаполског. Између 1894. и 1908. године водио је теолошку школу у Атини, а онда се пензионисао. Своје дане у пензији је провео у Тројичком манастиру у Егини, по којој је и добио назив Егински. Постоји предање да је дошао на Егину да нађе место на ком ће подићи манастир и да су му се јавили Свети Мина и Свети Дионисије Закитонски који су му показали место на ком је некада давно био манастир, и он је одлучио да га подигне баш ту.

Преминуо је у болници у Атини 1920. године, претпоставља се од рака простате. Канонизован је од стране Цариградске патријаршије 1961. године и био је последњи канонизован светитељ грчке православне цркве.

Постоје бројна сведочења о томе да су се дешавала чуда над његовим моштима, за које се верује да имају исцелитељске моћи и да помажу онима који болују од тешких болести, а нарочито оболелима од рака.

Верници који су из Егине често говоре да им је долазио у сан и давао савете везане за брже оздрављење. Верници у манастир долазе да се поклоне Светом Нектарију и да на његовим моштима освете јастучницу, пешкир или шал, који би након тога болесници требало да носе.

Манастир се налази на готово највишој тачки острва. То је комплекс који се састоји од манастира свете Тројице, нове цркве, ћелије у којој је Свети Нектарије Егински боравио, капеле и конака. У новој велелепној цркви се налази његове мошти, у сребрном саркофагу. Црква је зграђена у византијском стилу, са великом полукружном куполом и два звоника.

Овде верници долазе да се поклоне и да освештају предмете које су донели полагањем на саркофаг. Унутра се налазе и бројне иконе, а посебно се истиче икона Светог Нектарија, украшена златним и сребрним плочицама, које Грци приносе са молбом за оздрављење. У манастиру свете Тројице налази се светитељева глава, као и део моштију.

У оквиру комплекса се налази и ћелија у којој је некада живео Свети Нектарије Егински. Просторија има потпуно аутентичан изглед и ту се још увек налазе његове личне ствари. Монахиње дозвољавају да тежи болесници легну на кревет на коме је он спавао и помоле се. На излазу из ћелије наилази се на велики камен, који је донет из његовог родног места.

У близини је и капела у којој се налази мермерни гроб. Ту је Свети Нектарије Егински био сахрањен све до вађења моштију. Постоје и две продавнице са иконама, и освештаним уљем, које се може сипати у маслиново уље и тако пити сваки дан по једна кашика, такође у циљу излечења болести.

Простор око манастира је веома лепо уређен, украшен цвећем и зеленилом, тако да је право уживање шетати се двориштем манастира, а сви који га посете врате се пуни утисака и кажу да су на овом светом месту осетили невероватан мир.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

grckainfo.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име