Чин освећења просторијâ Народне кухиње у Новом Саду – пројекта реализованог под окриљем Епархије бачке Српске Православне Цркве – извршио је у четвртак, 5. новембра 2020. године, протопрезвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други. Оцу Браниславу су саслуживали протопрезвитер Жељко Тешић и презвитер Лазар Мајсторовић, управник Добротворне установе Владика Платон Атанацковић.

Преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, архијерејски намесник новосадски други је казао да је данашњи догађај корак више у човекољубивом делању Добротворне установе Епархије бачке, у оквиру које је и спроведено у дело отварање Народне кухиње. Честитам од срца освећење просторија и званични почетак рада, и желим да све што заједно замислимо то и остваримо, и помажемо нашим парохијанима. Хвала представницима Града, председници Скупштине Новог Сада и осталим представницима градских власти на подршци, који су увек ту са нама када је потребно да за свој народ радимо оно што је корисно. Држава и Црква требају да буду непоколебиве на том пољу, јер времена су тешка, дани су кратки, дани су зли, и ми морамо бити светионици пред Господом и чинити таква добра дела која пружају задовољство и утеху онима који су пријемници тих добара. Ми своје личности, своје душе, пред Богом на тај начин спасавамо и оплемењујемо и припремамо их за вечни живот у Царству небеском, нагласио је прота Бранислав.

Отац Лазар је истакао важност пројекта и изразио је наду да ће Народна кухиња бити на корист свима потребитима. Идеја о реализацији Народне кухиње је инспирисана Јеванђељем, јер Сâм Господ нас подсећа да „када нахранисте једнога од ових малих – мени сте угодили”. То нас додатно мотивише и обавезује да, кроз социјалну делатност у нашој Епархији, покажемо љубав на делу, навео је управник Добротворне установе Владика Платон Атанацковић. Отац Лазар је додао да, за почетак, Народна кухиња може да обезбеди један оброк дневно за 50 особа.

Освећењу просторија Народне кухиње присуствовали су свештеници Епархије бачке, господин Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, госпођа Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, госпођа Јелена Мирковић Радомировић, председник Скупштине Новог Сада, и многи други.

Госпођа Милошевић је рекла да је пројекат Епархије бачке од изузетног значаја за Новосађане и да Секретаријат сваке године, кроз суфинансирање пројеката, подржава Епархију бачку. Председница Скупштине Града је истакла да је Нови Сад добио још једно место које ће служити онима којима су потребни помоћ и подршка у животу, и подсетила је на речи Епископа бачког г. Иринеја да је обавеза свих да се труде да буду у служби народа. Не постоји нешто лепше и узвишеније од поруке која се обистини и преточи у дело. Отварање Народне кухиње је дело вредно поштовања и искреног дивљења, поручила је госпођа Радомировић.

Просторије Народне кухиње Епархије бачке налазе се поред храма Вазнесења Господњег на Клиси. Детаљније информације о томе на који начин се пријавити за коришћење услуге оброка Народне кухиње можете добити код парохијских свештеника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име