Свети Оци броје осам главних грехова, док су остали греси само језици ових осам змија, само њихови отровни зуби.

Прва змија је прождрљивост.

То је пре свега свака врста претеривања у храни и пићу: преједање, пијанство, пријатност непца. Ова змија има много језика и зуба, често веома суптилних и неупадљивих. Свака брига за месо, самозадовољство — то су језици ове змије отровнице. Али најважније од њих је самољубље, када човек превише мисли и брине о себи, о сопственој удобности.

Друга змија је пожуда.

По Апостолу, срамота је и говорити (Еф. 5, 12) о њеним зубима, али по својој архипастирској дужности, ове страшне зубе ћу вам назвати и показати: један од њих је блуд, нарушавање целомудрености; друго је прељуба.

Овај зуб разбија тунику брака. Када муж прекрши своју верност жени, или обрнуто, онда знај да је то дело зуба друге змије. Али има и друге зубе — неприродне пороке. Нећемо о њима, јер је о томе срамота и говорити.

Сви ови змијски зуби су одвратни.

Онима који су предати њиховој власти, Апостол се обраћа овим речима: „Не знате да сте Христови, а тело је ваше храм Божији“ (уп. 1. Кор. 6, 19). Ко се преда у власт друге змије руши и скрнави овај храм. И друга змија има тананије зубе, за које је Христос рекао: Ко год погледа на жену са жљом, већ је с њом учинио прељубу (Мт. 5, 28). Овако је Христос строг према чистоти и нема теже борбе него са злим младунцима ове страшне змије.

У овој борби треба да тражимо помоћ од Пречисте Дјеве Марије, часније од херувима, неупоредиво славније од серафима и чистије од сјаја сунца.

Трећа змија је среброљубље, љубав према новцу, страст за профитом.

Човек опседнут овом страшћу нема више места за Христа у својој души; нема времена да размишља о спасењу, јер је увек у страху, у стању стрепње како да не пропусти неко благо. Ова змија има један веома оштар зуб, који сада прилично често уједа: преплављеност бригама.

Шта ћу да радим следеће године?

Како ћу живети? Како ћу живети у старости?

Људи не мисле да Господ зна наше потребе пре него што га и замолимо.

Уско повезана са трећом змијом је и четврта — бес.

Ова змија има много зуба.

Први је раздражљивост. Људи се не слажу са нама и ми се љутимо, вичемо, прекоревамо; више се нервирамо, што нас тера да псујемо, често злим, одвратним речима; заборављамо тада да ћемо на Судњи дан морати да дамо одговор за сваку покварену реч.

Понекад је још горе: не само да грдимо брата, већ га чак и убијамо, било речју или погледом.

Да, пријатељи моји, можете убити човека погледом.

Тешко је кад се зуб ове змије пробије у душу; душа постаје суморна, хладноћа је обузима; а радост напушта душу љутитог човека.

Пета змија је туга.

Ту је божанствена туга — туга која нас тера да јадикујемо и плачемо над својим гресима — туга светаца; али постоји још једна туга – туга због ствари овог света.

Ова змија има два оштра зуба — мрмљајући и меланхолични.

Сви добро живе – само се ја борим – а ево мрмљања и туге.

Зар стварно не знаш зашто овако живиш?

Још су страшнији зуби меланхолије, која води у очајање у милости и сили Господњој.

Очај је грех Јуде Искариотског.

Шеста змија је малодушност — може се назвати парализом душе.

Када је тело парализовано, његови појединачни удови губе способност деловања – очи не виде, уши не чују, стопала не ходају, руке не раде; једном речју — живот практично стаје. Исто се дешава и са парализом душе: сва њена витална снага оскудева, молитва је неуобичајена, не желите да радите на себи, а душа као да пада у тежак сан.

Моћна седма змија са својим многобројним потомцима и својим изненађујуће суптилним зубима назива се сујетношћу.

Тешко да постоји човек на земљи који би за себе рекао: „Нисам сујетан, јер знам да сам гори од свих.“

Сујетна слава је узалудна, неоснована слава.

Човек је сујетан у погледу своје интелигенције, свог талента, свог лепог лица, богатства своје одеће и намештаја, свог ума, свог знања, своје ерудиције. Најстрашније је што су од овог зуба страдали и велики подвижници, јер се и подвижништвом може узвисити.

Одједном, за време молитве, он сам себи каже: „Људи виде какав сам ја човек молитве“ и већ је уздигнут и угризен од змије сујете.

Понављам, ни велики подвижници нису били слободни од помисли; иако је истина, то су само мисли, као што је било код светог Серафима (Саровског). Када је одбио да напусти Саровски манастир и прими чин игумана, већ се вратио у своју бедну келију у пустињи, осети како му се у души рађа сујетна мисао. Велики старац, пун смирења, казнио се због ове помисли: Хиљаду дана и хиљаду ноћи молио је Бога за опроштај за ову помисао.

Сујетан човек заборавља да све што има није његово, већ Створитељево.

Сујетан човек се према другима често односи са презиром, а сваки отпор дочекује са раздраженошћу.

Пазите, дакле, да ходате опрезно (Еф. 5:15).

Осма змија је гордост.

Ово је грех самог Сатане.

Гордост води у многе грехе, а најстрашнији од њих је безбожништво, праћено смрћу душе.

Испитали смо осам змија наших душа; то су смртни греси, јер душа опседнута њима умире спором смрћу… Иако су змије у твојој души, тамо ће расти и небеско цвеће, којег се змије боје.

Прва змија — прождрљивост — боји се цвета умерености.

Пожуда није у стању да поднесе ни сићушну кап росе са цвета чедности, чистоте.

Похлепа се плаши доброчинства.

Гнев се убија дивним цветом кротости.

Туга — неизрецивом радошћу Духа Светога.

Малодушност—цвећем стрпљења.

Таштина не може да поднесе Небеску лепоту цвета смирености.

Последњи небески цвет убија гордост и све своје младе само најмањом капљицом росе, као страшним отровом.

Име овог дивног цвета је љубав.

Љубав према Христу је најдивнији, најлепши цвет наше душе.

У коме је процветао овај цвет има вечну радост. Подвижници се труде да пронађу овај цвет, одричући се свих световних благослова; свети мученици су крв своју за овај цвет пролили. Онај ко разуме колико је леп овај цвет неће штедети ништа да га стекне, даће сву снагу своје душе.

Један подвижник је тридесет година дозивао Христа: „Дај ми кап љубави“.

И после тридесет година молитве Господ га услиши. Старац се тешко разболео и за време његових веома тешких искушења пала му је у срце пречиста кап са небеског цвета и такво блаженство је обузело његову душу да је благословио своје патње.

Господе, молимо Те, спусти кап љубави и у наше душе; запали у њима огањ са Твог Божанског цвета.

Свако од нас има своју освећену цитаделу, тврђаву наше душе подигнуту Божанском силом.

Ова цитадела нам је потребна да сачувамо свој унутрашњи дух од непријатеља. И као и сви остали, и наша цитадела има четири зида.

Први зид, директно окренут ка спољашњем свету, највећи је, најважнији – познат као смиреност.

Други зид је самопрекор. Ако нас први учи да се не узносимо, да себе видимо горим од свих других, онда други каже: „Шта год да ти се деси, сети се да си само ти крив за све“.

Трећи зид је страх Божији. Ко год да подиже овај зид, избегаваће грех, да не ожалости Господа.

Четврти зид је сећање на Бога.

Када овај зид постоји, човек ни на минут не заборавља да ходи пред лицем Божијим, Који не види само наша дела, већ и наше мисли.

Али поред зидова, божанску цитаделу штите четири стражара — по један на сваком зиду.

Чувар на првом зиду је пажња.

Овај стражар посматра оне који улазе, пуштајући само оне који имају карту врлина — другима није дозвољено да уђу.

Стража на другом зиду, чија је судбина да очисти цитаделу ако непријатељи ипак успеју да уђу је покајање.

Стајање на стражи код трећег зида је ревност за Бога. Овај страшни стражар туче непријатеље који су ипак успели да продру у цитаделу.

А четврти стражар користи бич да истера и победи своје непријатеље који су успели да се сакрију од прва три стражара. Име четврте страже је Исусова молитва.

Када се цитадела ојача, у њу неће продрети непријатељи, јер им стражари не дозвољавају.

И свако од нас ће проверити: Да ли су моји зидови у реду? Да ли су се негде срушили? Јесу ли стражари на свом месту?

Ако је тако, онда буди миран у погледу куће своје душе — тврђава је штити.

Тада ће ова кућа постати стан самога Бога, а тврђава ће бити као кућа сазидана на камену — неће је срушити ни олује, ни таласи свакодневног живота.

Желим да ти дам поклон — драгоцени ланац златних прстенова, и нека се носи око срца, или још боље — нека се чува у твом срцу — овај драгоцени ланац.

Овај ланац има седам прстенова, седам прекрасних златних прстенова.

Ево их — запамтите их добро!

Први прстен је сећање на Бога. Ко има овај прстен, стално се сваког минута сећа Бога и види Га пред собом.

Други прстен је уско повезан са првим — то је страх Божији. Ко се сећа Бога, неће учинити ништа лоше, јер ће се уплашити, не желећи да увреди Господа, Кога види пред собом.

И ако постоји страх Божији, онда би већ требало да постоји трећи звоник — покајање, јер страх Божији ти показује све грешке твоје савести.

А уско повезано са покајањем је самоконтрола: Самопажња је четврти прстен овог златног ланца. Ко се искрено каје за своје грехе увек ће пазити на себе, избегавајући све што може да увреди Христа.

Пети прстен, најдрагоценији, опточен дијамантима, је прстен смирености.

Ко има прва четири, има и пети, јер се такав човек никада не уздиже изнад других, нема чиме да се поноси и бави се само својим гресима. Пажљиво посматра само себе и своје поступке.

А ко се сећа и боји Бога, каје се за своје грехе и посматра и савладава себе; он има смиреност, нашао је мир савести, мир душе — ово је шести прстен.

Вероватно ми и сам можеш рећи седми прстен: Ко има лагану и мирну душу, неће се наљутити ни увредити друге, јер има седми прстен — мир с другима.

Такав човек воли друге.

Опет понављам: сећање на Бога, страх Божији, покајање, самосавладавање, смирење, мир савести и мир са другима.

Примите овај поклон, сачувајте га и понесите са собом кући.

Свети Серафим (Звездински)

orthochristian.com

Превела редакција Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име