Организација РО-ДЕ из Београда званично је почела са радом 2005. године као прво ваниституционално место за бригу о деци са сметњама у психофизичком развоју. Име РО-ДЕ осмислила је њихова председница Добрила Спировски, а означава: РОдитељ – ДЕте, РОдитељ – ДЕфектолог. У имену је садржана и сама мисија организације: спајање и сарадња родитеља, деце и стручњака ради бољег живота саме деце, али и чланова њихових породица

Организација РО-ДЕ је конципирана да дејствује у три правца: кроз дневне активности и рад са децом у самом центру, у школи, сваког радног дана од осам до 16 сати у виду радионица едукативног или забавног типа, или на терену, када се обилазе деца која су трајно или тренутно спречена да долазе. Подршка старатељима ове врсте је преко потребна, како би и дете било адекватно опсервирано и обучено у кућним условима, као и да би старатељ имао слободан простор за активности које су му важне и нужне, мимо детета.

РО-ДЕ делују и преко ваншколских активности које подразумевају одласке у биоскопе, позоришта, на излете, концерте, ради задовољстава деце уз употпуњавање процеса њихове социјализације, те упознавања околине са овом осетљивом популацијом. Кроз пројекат „Школе живота“, који постоји од почетка рада организације, а који подразумева измештање деце из средине у којој живи са родитељима/старатељима, ван града, ради здравствене благодети и њиховог оснаживања и осамостаљивања, као и давања слободног простора остатку породице. Деца, иначе, неколико пута у току године обилазе бање и планине.

У дневном боравку Удружења „РО-ДЕ“, који се налази у Улици Стевана Дукића број 15. на Карабурми, особе са инвалидитетом свакодневно долазе да се друже са својим другарима и уз помоћ стручњака време проводе уз различите образовне и креативне радионице.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

budikarakter.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име