Новчаница од хиљаду динара, која је била у оптицају у Краљевини Југославији између два светска рата, сматра се најлепшом у историји наше нумизматике.

Нацртао ју је чувени сликар Паја Јовановић, на иницијативу Народне банке Краљевине Југославије, која му је за то званичну поруџбину упутила 1928. године. Било је то у време када је гувернер био Игњат Ј. Бајлони.

Сва лепота те новчанице је у префињеним детаљима, а њена специфичност је то што је на њој по први пут у нашем новчарству приказан познати женски лик. Реч је о портрету краљице Марије Карађорђевић, супруге краља Александра Првог Карађорђевића, која је у то време била на власти.

Краљичин лик, који је Јовановић нацртао на основу својих скица које је радио између 1925. и 1927. године, доминира у левом углу предње стране новчанице. На воденом жигу, који се налази на средини, приказан је лик краља Александра, док је на десној страни представљен орао у лету.

На наличју новчанице симболично су приказане две жене – једна са српом и снопом жита у руци, а друга са мачем и штитом на ком се налази државни грб.

Фото: Приватна архива

Наличје Пајине хиљадарке

Ова Пајина хиљадарка издата је 1. децембра 1931. године, али је у оптицај пуштена тек 1. јануара 1933. године. Укинута је јуна 1941. године.

Нема званичних података о њеном тиражу, али се на основу наручене количине хартије за њену израду претпоставља да је штампано између 10 и 11 милиона комада.

За тај посао Паја Јовановић је добио хонорар од 100.000 динара, што је било значајно више од хонорара који су добијали остали уметници за осмишљавање изгледа новчаница.

 

 

Новости

1 KOMENTAR

  1. Игњат (Јаков) Бајлони Млађи (1876–1935) син Јакова Бајлонија (1839—1902) индустријалац и гувернер Народне банке.

    Ово лепо пише и у википедији.
    Проверите шта пишете пре него што напишете.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име