Упркос ономе што су многи од нас могли претпоставити, Египат није светска престоница пирамида, па чак није ни северна Африка. Та част припада јужном суседу Египта: Судану.

Судан има између 200 и 255 познатих пирамида, у поређењу са египатским којих је 138, и не, нису их створили стари Египћани који су можда лутали јужније.

Уместо тога, пирамиде у Судану изградили су чланови Kраљевства Kуш, древне цивилизације која је владала областима дуж реке Нил од 1070. године пне до 350. године пне. Међутим обе културе, и Kушити и Египћани користили су пирамиде да сахрањују своје мртве.

Величине пирамида се такође доста разликују. Просечна кушитска пирамида је висока отприлике 6 до 30 метара , док је просечна египатска пирамида висока отприлике 138 метара

Једна од највећих концентрација кушитских пирамида је древни град Мерое, који се налази близу средине данашњег Судана. Само овај град садржи отприлике 200 од 255 пирамида, што сугерише да је у неком тренутку био успешна метропола.

Упркос томе што знају ко их је изградио и у ком временском периоду, истраживачи и даље имају много питања о суданским пирамидама на која још увек не могу у потпуности да одговоре.

Да ли су користили исте методе које су користили Египћани? Kолико је времена требало да једна пирамида буде подигнута? Тренутно, нико није сасвим сигуран.
Добра вест је да тимови археолога тренутно раде у Мероеу како би ово открили. Један од најлепших начина на који археолози то раде је коришћење дронова за скенирање подручја одозго.

Осим што нема највише пирамида, Египат такође није дом највеће пирамиде на свету. За то бисте морали да путујете до мексичке Велике пирамиде „Чолула“, која је заправо скривена унутар планине.

Дакле, само зато што су египатске пирамиде најпопуларније, не значи је да је Египат земља са највећим бројем пирамида или са највишим пирамидама. Међутим, где год се пирамиде налазиле, увек ће бити прекривене велом мистерије и интригираће нас тајнама које крију.

 

Новости.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име