Овај материјал је откривен баш случајно, упадом бубе у шољицу чаја, а потом је начин производње чуван у строгој тајности скоро један миленијум, творци су наравно- Кинези.

Пут свиле, велики трговачки пут који је објединио исток и запад, тадашњи свет, буквално је историјски преседан, а све је покренула једна неодољива нит коју је открила царица Кине у својој шољици чаја. Тачније технику којом је настајала свила од свилене бубе открила је супруга Жутог императора Хуанга Тија, Си Линг Чи, око 2 700. године пре нове ере. Касније прозваној – Шен Тан или Богиња свилених буба, чаура ове бубе је случајно упала у чај те кад је она извадила открила је прлепу структуру свилене тканине.

На запад, техника производње свиле стиже тек 552. године наше ере, како су два монарха однела јајашца свилене бубе византијском цару Јустинијану, случајно скривена у бамбусовом штапу.

Bobbyx mori – свилена буба, током треће фазе развоја из пљувачних жлезда кроз уста лучи фиброин, протеин у течном стању, који кад дође у контакт са ваздухом прелази у чврсто стање. У следећој фази свилена буба лучи серицин, који везује фиброин и на тај начин ствара свилене нити.

Свила је према томе једно од ретких природних текстилних влакана али добијених на веома суров начин. Како свилене нити не би биле уништене излегањем бубе, чауте се портапају у кључалу воду или излажу врелој пари, што убија свилену бубу у чаури. Прошлост нас учи да постоје и мање агресивне методе, као што је извлачење свилених нити из чауре, али ово није у потпуности било успешно.

Овим поступком добијамо сирову свилу те јој даље следи обрада и по тој финалној обради и разликујемо више врста свила.

Годишње, индустрија свиле убија око 10 милијарди чаура свилене бубе. Научници раде на новој методи која би омогућила издвајање нити сирове свиле, а да при томе не страдају гусенице. Повређена гусеница доспева у фазу инкубације, током које се регенерише. Научници су пронашли начин да убризгавањем хемијских материја у здраву гусеницу узрокују ову фазу како би се инсект опоравио након што се из чауре извуку свилене нити.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

srednjeskole.edukacija.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име