Завод за заштиту споменика културе од пропадања спасао споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу и обележја војводи Петру Бојовићу и Живојину Мишићу.

Споменици посвећени краљу Петру и српским војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу обновљени су по хитном поступку, а посао је у току ове године обавио Завод за заштиту споменика културе града Београда. Пројекат је финансирало Министарство за рад, борачка и социјална питања Републике Србије.

– Обновљен је постамент споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у истоименој улици, испред главног улаза у културно добро Основну школу „Краљ Петар Први”. Овај споменик краљу подигнут је 2011. године. Дело је Душана Јовановића Ђукина. Пошто је камени постамент, који је радио Бранимир Радисављевић, био непримерено низак, морали смо да урадимо већи да би биста била постављена на одговарајућу висину. После завршетка радова за постамент је причвршћена бронзана биста, а спојеви међу њима су заштићени да би се спречило продирање влаге и стварање корозије. Споменик је и детаљно очишћен, а слова на постаменту су пребојена тамнобраон бојом да би се постигао одговарајући контраст са нијансом камена – рекли су у Заводу.

Споменик војводи Петру Бојовићу у парку код Каленић пијаце подигнут је 1993. године и дело је Дринке Радовановић. И ово обележје је темељно очишћено и опрано, уклоњене су пукотине и напрслине у камену. Цео споменик је исфугован водонепропусном масом и заштићен специјалним премазима.

Споменик војводи Живојину Мишићу, испред улаза на Београдски сајам, а на почетку Булевара војводе Мишића, свечано је откривен 18. новембра 1988. године поводом седамдесетогодишњице пробоја Солунског фронта. И он је рад Дринке Радовановић.

– И на овом споменику морали смо да оперемо и очистимо бронзану бисту и постамент, да обновимо словне апликације и камене плоче око обележја, да уклонимо испране и оштећене фуге и урадимо фуговање у тону према постојећем стању… Свака поломљена и оштећена гранитна плоча је премерена, израђена и исечена од исте врсте камена од којег је изграђен и споменик. Цео комплекс је такође на крају заштићен од утицаја атмосферских падавина, механичких нечистоћа и биолошких наслага. После завршетка радова, очишћени су смеће и коров који су се налазили у његовој близини – кажу у Заводу.

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име