Град Нови Сад доделио је средства за обнову најстаријег православног храма светог апостола Павла на Петроварадину. Протонамесник и старешина храма Благоје Катић наводи да се завршетак радова очекује до 2022 године када ће се уприличити прослава стогодишњице ове значајне светиње. Храм је специфичан и по томе што је он први Храм православног народа у Петроварадину из којег су изникле још три светиње и сад их је у Петроварадину укупно четири. 

ИСТОРИЈАТ ХРАМА

Православна црква Св. апостола Павла налази се у подграђу Петроварадинске тврђаве у североисточном крилу Војне болнице. На месту данашње цркве се у другој половини 18 века налазила мала војна капела, а дозволу за њу је тражио митрополит Павле Ненадовић. Она је улазила у састав Војне болнице, према Београдској капији, да би се крајем 19 века нашла на супротној страни. 1895. године званично је освећена и посвећена српској светитељки Светој Мајци Ангелини (бившој деспотици Бранковић), док је торањ са крстом, у којем је било једно звоно, освећен 1896. године. Први војни свештеник ове цркве је био крушедолски јеромонах Герман Бошковић.

У оквиру Војне болнице је после уједињења саграђена је 1922. за потребе пука војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца већа болничка црква.. Први пут је освештена 1926. уочи Светих Врачева 14. јула. Цркву је освештао Патријарх Српске православне цркве Димитрије. Исте године је и краљ Александар Карађорђевић током своје посете Петроварадину, цркви поклонио звоно на којем стоји натпис Српском православном народу Петроварадина при храму Ваведења Пресвете Богородице, на дар, Александар Први. Иконостас је радио сликар Прве српске армије Васа Ешкићевић.

Црква је обављала функцију до Другог светског рата. Након рата национализацијом црквене имовине ова зграда је претворена у магацин лекова Војне болнице у Петроварадину. Тек залагањем припадника Војномедецинског центра у Петроварадину зграда је враћена првобитној намени и обновљена је 1992-93. Војномедецински центар је 1998. одликован орденом св. Саве првог степена од стране Патријарха српске православне цркве Павла.

 

Залагањем и љубављу протојереја- ставрофора Др Боже Совиља, покреће се у Петроварадину црквени живот. Обновивши храм, обнавља се и духовност у Петроварадину. Прота Божа је пуних 21 годину био парох у овом храму. Овај храм је изнедрио и два која се тренутно граде у Петроварадину. У центру места храм Св. Петке и на Ширинама храм Исповедника Варнаве Беочинског. После одласка у заслужену пензију за старешину храма св. ап. Павла долази протонамесник Благоје Катић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име