За цртеже Абориџина, који су нађени на камењу, сматрало се да су стари 17.000 година, али када су научници проучили блато које су пчеле користиле да би направиле своје кошнице, дошли су до занимљивог закључка.

Захваљујући пчелама одређена је старост цртежа Абориџина. Претпоставило се да су цртежи људских фигура који красе камена склоништа западне Аустралије, у области Кимберлеј, настали пре 17. 000 година, а можда чак и раније.

Нове студије научника, који су ту област истраживали, донеле су нова сазнања. Према новијим подацима, цртежи би могли бити млађи и настали су пре 12.700 до 11.500 година, наводи Science News.

Јако је тешко установити из ког периода историје потичу цртежи који су осликани на камењу југоистока Азије, у Аустралији и на другим локалитетима на свету.

Геолог Демијан Финч са Универзитета у Мелбурну и његове колеге, покушали су методом радиоактивног угљеника да установе старост 24 кошнице пчела, које су направљене од блата, а које су се стврднуте налазиле испод или изнад стена на којима су били цртежи Абориџина.

Цртежи су пронађени на 14 стена, на њима су осликане људске фигуре и предмети као што су бумеранзи и копља.

Проучавањем већине кошница, утврђено је да су цртежи настали пре 12.000 година, а то је 5.000 година касније, него што су научници мислили.

Докази које је омогућила метода радиоактивног угљеника, наводе на закључак, да је један од цртежа ипак настао пре 17.000 година, можда чак и раније, тврде истраживачи.

На основу старости блата које су пчеле користиле да би направиле кошнице, претходна истраживања научника, у студији која је рађена 1997. године, утврдила су да је старост цртежа 16.400 година.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име