Произвођачи су од давнина тражили начин да у најбољем светлу представе купцу свој производ како би га продали, а исти случај био је и у Србији почев од средине 19. века, када су се појавиле прве српске новине.

На самом почетку новинског оглашавања код нас, огласи су били текстуални. Kасније се схватило да је оглас неопходно илустровати или га “зачинити” неком шаљивом опаском јер је било логично да ће најбољи мали огласи бити најбрже запажени код читалаца и самим тим ће бити најефикаснији.

Захваљујући Дигиталној Народној библиотеци Србије која је објавила дигитална издања старих новина у Србији и Југославији, можемо да пратимо како се приступ маркетингу мењао из деценије у деценију од 19. века до Другог светског рата.

Нажалост, сва издања листа Политика уклоњена су са сајта Дигиталне Народне библиотеке Србије Решењем Привредног суда у Београду и грађани до даљег немају прилику да завире у бројеве који су излазили од оснивања листа 1904, па до 1941. године. Срећом, на интернету и даље могу да се пронађу поједини исечци из уклоњених бројева, па тако и неки од малих огласа које смо за вас издвојили у наставку.

Најинтересантнији мали огласи из предратне српске штампе

Радио-апарати најмодерније конструкцији за директан прикључак на струју и за анодне батерије. Подизање антене вршимо бесплатно. (Глас Ваљева, 1929)

stare reklame

Мудри астролози пред наступом Нове године испитују кретање звезда – да нађу изворе среће и радости за живот људи у овој долини суза. У звездама је записано: У сретну нову 1929. годину са His master’s voice  грамофонима и плочама. Највећи избор препоручује Јован Ж. Илић (Глас Ваљева 1929)

 

stare reklameМортусом барикадирана безбрижно и мирно спава! 8 динара кутија са прскалицом. Главни продавци: Енглеска Дрогерија. Тражите само са марком Мортус јер је он поуздан. (Политика, 1928)

mortus

Зар да штедим с пеленама? Не, каже госпођа Марица, то данас није више потребно. Добро неговано одојче, као моја Радојка, добива сваки пут чисто, свеже рубље, јер за прање употребљавам јединствено средство. Шихтов Радион пере сам! (Политика, 1929)

stare reklame

Моде салон женских шешира Шик-Паризиен. Увек има на лагеру велики избор елегантних париских шешира. Прима поруџбине, преправке, на фарбање и фазонирање старих шешира. Израда првокласна, по париским журналима. (Глас Ваљева 1928)

stare reklame

Зна се да не треба куповати поклон за младенце док се претходно само не разгледа. Признати избор у стакларско порцуланској радњи Димитрија П. Јанића, Теразије (Политика, 1912)

stare reklame

 

Лаксит – чоколада за чишћење идеално средство за чишћење стомака, како за децу, тако и за одрасле. Поштом шаље дворска апотека Богојевића – Скопље (Политика, 1928)

stare reklame

Покушајте то још ноћас, па ћете изгледати 10 година млађом. Служите се код тога кремом Токалон, храном за кожу ружичасте фарбе. Он садржи Биоцел добивен од младих животиња и приправљен по специјалној формули Др Стејскала са Бечког Универзитета (Политика, 1934)

stare reklame

Зашто се патите којекаквим збубаним опасачима за килу кад је лечнички доказано да вам моји чувени потпасачи за килу сигурну помоћ могу пружити, тако да сте безбрижни и дању и ноћу. Разашиље се под највећом тајном. Иштите ценовник бадава и франко. (Српско коло, 1910)

stare reklame

Знојење – гарантовано лечи посве нешкодљиви прашак Галманол. Жуљеве дебелу кожу и брадавице скида брзо и сигурно мелем Ламико. (Политика, 1926)

stare reklame

Raj – sapun se pravi od kokošijih jaja. Za nežnu kožu je nenadmašiv (Politika, 1928)

stare reklame

Нестле брашно једина предохрана противу свих цревних болести код деце (Политика, 1928)

stare reklame

Завист свију – да ли сте поносни вашим дететом? Глаxо – ствара лепе бебе (Политика, 1929)

stare reklame

Удавачама: Наша галантеријска радња добија је за ову сезону најновији и ванредно леп избор спреме за удаваче и продаје се по цени утврђеној и тако јефтиној, да је без конкуренције (Мале новине, 1902)

stare reklame

Гарантовано свеже свињско месо из Дирисових обора. Делићемо га бесплатно пошто смо га бесплатно и добили (Бодљикаво прасе, 1941)

stare reklame

 

Фабрика масних боја: Боје за штоф и пређу, за живопис и акварел (Мале новине, 1890)

stare reklame

 

Браћа Ђ. Луковић – Ваљево купују и плаћају највишим дневним ценама све врсте коже од зверке (Глас Ваљева, 1933)

stare reklame

Реумин мелем употребљава се код: реуматизма у мишићима и зглобовима, лумбага, неуралгије и гихта (Лесковачки гласник, 1938)

stare reklame

Нови светски патенти! Румплекс – за свако корито и шафољ. Пере! Цеди! Роља! (Политика, 1925)

stare reklame

 

Кафенисање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име