Приликом вишедневне експедиције спроведене почетком маја 2021. године на подручју општина Бујановац и Прешево, орнитолози Центра за истраживање биодиверзитета из Новог Сада и Природњачког музеја из Београда забележили су ту нову врсту птице за Србију.

Гнездећи пар дугорепих сврачака је посматран и фотографисан у близини границе са Македонијом, на сувим травнатим падинама са жбуњем, саопштио је Центар за истраживање биодиверзитета.

„Било је прошло подне и управо смо завршавали терен када ми је у видокруг долетела омања птица упадљиве црно-беле обојености. После кратког посматрања двогледом, веома сам се обрадовао јер сам препознао дугорепог сврачка. Нешто касније приметили смо и женку”, рекао је Драженко Рајковић из Центра.

Дугорепи сврачак је селица која зимски период проводи на подручју североистока Африке.

Читава светска популација релативно је малобројна, док је на Балкану ова врста ретка и слабо проучена, а живи у делу Македоније, Албаније, Бугарске и Грчке.

„Ово је први пут да је ова врста виђена у Србији, а с обзиром на то да је посматран пар птица у време гнездећег периода, имамо разлога да верујемо да смо пронашли нову гнездарицу наше земље”, каже Рајковић.

Поред дугорепог сврачка, током експедиције забележене су и друге ретке и малобројне гнездарице попут врапца камењарца, грмуше црвеновољке, модрокоса и горског звишка, што указује на високу еколошку вредност истраживаног подручја.

Орнитолошка истраживања на крајњем југу Србије спроведена су оквиру пројеката успостављања националне еколошке мреже и НАТУРА 2000 мреже заштићених подручја Европске уније, који су подржани од стране Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име