Монаштво у Украјини одлучно је да одржи јединство са својом Мајком – Руском Православном Прквом, каже мати Серафима (Шевчик), игуманија манастира Арханђела Михаила у Одеси и начелник Синодалног одељења за Цркву и културу Украјинске Цркве.

Мати Серафима је навела да иако је мали број парохија канонске Украјинске Цркве својевољно прешао у расколничку „Православну Цркву у Украјини“, међу монашким обитељима у процвату није било таквог интересовања.

Упитана да ли има проблема, мати Серафима је изјавила: „Ми живимо у миру, благодарећи Господу на његовој великој милости, јер свако од нас, који смо монаси и монахиње Украјинске Православне Цркве, зна савршено добро да је наш темељ непоколебив. Цркву је саздао сам Господ. Он је њена Глава и нико други! Није Цариградски патријарх, као што је рекао један од фанариота.“

Такође се мора напоменути да „ниједан манастир Украјинске Цркве није пришао новој органоизацији – ПЦУ“, рекла је игуманија. „А нисмо ни чули да је ико од монаха изразио такву жељу,“ додала је. „Ако је у парохијама Западне Украјине било случајева да је неки део парохијана изразио такву жељу, у манастирима није постојало ништо слично, укључујући манастире у Западној Украјини.

У Волинији, Ривну и области Лвова, који су вероватно најпроблематичнија подручја, становници једногласно подржавају Његову Светост патријарха Кирила московског и све Русије и моле се за свог предстојатеља,“ истакла је мати Серафима. „То показује да је м онаштво у Украјини одлучно да одржи јединство са својом Мајком, Руском Православном Црквом“, додала је она.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име