Након матуре, Никола Тесла је две године, од 1875. до 1877. године, похађао Техничку високу школу у Грацу (данашњи Технички универзитет у Грацу), која је у то време окупљала најбоље студенте из југоисточне Европе и северне Италије. ⁠

Ту је Тесла од почетка изузетно марљиво учио, свакодневно од 3 часа ујутру до 23 часа увече. Спавао је веома мало, свега четири сата дневно и све слободно време проводио у учењу. Читао је све што му дође под руку – 100 томова Волтерових списа, на пример.

“Прочитао сам много књига, а са 24 године сам многе знао и напамет. Посебно Гетеовог Фауста”, писао је Тесла годинама касније о себи из тог периода.

Ценио је своје професоре из Граца, а они су убрзо уочили његову генијалност.⁠ Још тада га је заинтересовала могућност примене наизменичне струје.

Одлучујућу промену у Теслином животу представља мања расправа са професором Пешлом која се тицала начина функционисања нове грам-машине. Професор Пешл је из Париза добио машину једносмерне струје, коју је користио у једној вежби 1877. године – уз помоћ четкица машине, која је коришћена попут мотора, настало је ковитлање искри и гласни звуци. ⁠

Тесла је приметио да мотор може да се користи и без четкица.

“Господин Тесла ће постићи велике ствари, али то сигурно не. То би било као да се сила која делује праволинијски, попут гравитације, претвори у кружно/криволинијски делујућу силу. То би се могло упоредити са перпетуум мобиле – немогућом идејом”, одговорио је професор Пеши.

Иако је Тесла испрва био задивљен ауторитетом професора, више га није напуштала мисао да за овај проблем мора постојати решење.

Тесла је иначе положио предмет техничке физике оценом “одличан”.⁠

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

nasiusvetu.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име