Било подсвесно или потпуно отворено, речено нам је да треба да радимо шта желимо када желимо.

„Само уради!“ или „Заслужујеш!“ или „Уживај!“ „Ради шта хоћеш све док то никоме не шкоди“ је преовлађујући мото у нашој култури и добу. Толико смо укорењени у ово да је то уграђена филозофија и начин живота за већину нас. Ову поруку добијамо из свих реклама, музике и филмова и практично свих медија. Од детињства смо обучени у ову филозофију. Себичност постаје норма како старимо.

Као одрасли, ми увек конзумирамо, купујемо, узимамо и хранимо своје жеље. А када не иде по нашем, постајемо иритирани, огорчени и чак се осећамо праведним у бесу. Ово је амерички начин. Ово није нова филозофија. Стари Грци су формализовали овај начин живота у школи мисли званој хедонизам, која тврди да су задовољство и срећа примарна или најважнија добра и циљ људског живота.

У овој филозофији хедониста тежи да максимизира задовољство и избегне бол. У оваквом начину живота човек ради шта год хоће, не ограничавајући било који облик самоудовољавања. У новије време ову идеју је изнео енглески маг Алистер Кроули у својој култној религији која је заступала: „Ради шта те је воља биће цео Закон….“

Помислили бисте да ће нас то сигурно усрећити ако радимо шта желимо када желимо. Али, из неког разлога, ово не може бити даље од истине.

То је јасно показала ова генерација.

Радимо шта желимо, али из неког разлога депресија, очај, незадовољство, несрећа и самоубиства расту изненађујућом брзином. Имамо више удобности од свих претходних времена и народа у читавој историји. Имамо домове са унутрашњим водоводом, клима-уређајем, приступ медицинској и стоматолошкој нези, приступ лековима којима нестају наше болести и тегобе, приступ свој храни, месу, слаткишима и нездравој храни.

Имамо огромна складишта у којима можемо пронаћи сваки облик пића, вина, пива и сира. Можемо да се препустимо сатима, па чак и данима, гледајући ТВ емисије, филмове, наставке, а сав овај садржај се у наше домове убацује из „облака“ притиском на дугме.

Можемо се надувати, напити, изгубити у друштвеним мрежама по жељи. Можемо имати секс са било ким у било које време јер је то норма и зато што имамо таблете које нас чине стерилнима.

А ако не можемо да пронађемо партнера, можемо виртуелно да се ангажујемо упумпавањем порнографије у наше домове из „облака“.

Тада постајемо робови сопствених задовољстава. Постајемо зависници и марионете својих жеља.

Радимо шта желимо, али наша срца су немирна.

Ми смо депресивни! Како би ово могло бити?

Хедонизам, као нова религија – не функционише.

Још од времена грчких филозофа знамо да задовољство не производи срећу и задовољство. Хедонизам као филозофија био је побеђен врлинама, од којих се једна звала: самоконтрола.

Чак и са модерном неуролошком науком то знамо. Допамин се ослобађа и желимо још, али више никада није и неће бити довољно. Међутим, ми и даље настављамо са овом новом религијом. Па шта да радимо?

Кључ за наш немир, незадовољство, неподношљиву потиштеност и животе испуњене бесмисленим задовољством очигледно није у томе да радимо оно што желимо. Налази се управо у супротном. Налази се у животу који се живи у врлини и самоконтроли.

Када убијамо своје жеље, убијамо своју тугу.

Када се обучавамо да практикујемо врлину, развијамо унутрашњи мир и трајно задовољство.

Љубав, чедност, понизност, правда, доброта, доброта, верност, благост, самопожртвованост и самоконтрола су лек за људско стање.

ИЗВОР: https://deathtotheworld.com/articles/the-failure-of-hedonism/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 20.06.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име