Светски медији као ударну вест са поднасловом “Немамо времена” јављају ново одвајање леда на Арктику што је поражавајућа чињеница у бици са последицима глобалног загревања.

Наиме компанија која се бави посматрањем Земље објавила је нове фотографије поломљеног леда ледене полице Милне на Арктику. Ледена платформа, која се налази на северу канадских острва Елсмир, раздвојила се 30. или 31 јула и формирала блок величине 80 квадратних километара. До 3. августа ова санта леда или сад ледено острво је пукло на два дела, која су отплутала у Северни ледени океан.

Ледене полице су плутајући фронтови који су однели земљу у море. Елсмир острва су ограничавале шитоке полице које су се сада стопиле у једну целину. На почетку 20. века, биле су површине 8 600 квадратних километара, али крајем миленијума глобално загревање смањило је плутајући ледени покривач на свега 1 050 квадратних километара. Наредне 2003., 2008., 2011.,2012., и сад – 2020., лед се распадао, те је сад стање плоче такво да је мања од 500 кадратних километара.

Површина ледене полице Милне је сад свега 106 километара квадратних.

Фотограграфије леда на Арктику снимила је компанија Калифорнија Планет са два сателита, слике снимљене пре – 26. јула и после преламања леда – 31. јула, показују јасне разлике и ток дешавања.

Занимљиво је да су површину полице прекрила бројна језерца, додуше вода на том месту може бити проблематична за ледене платформе- ако испуни пукотине у леду, брже ће се отворити, вода ће притиснути пукотине и довести их до дна полице- процесс познат као хидрофактура, која ће ослабити ледену полицу.

Милне је иначе остатак грандиозне Арктичке ледене структуре, а фотографија од 6. августа са европског сателита Сентинел-1 показује делове који су одлутали и како сад изгледа све мања Милне.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

srednjeskole.edukacija.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име