Реформатор српског језика, Вук Караџић рођен је 6. новембра 1787. године. Вредности које је створио отац српске писмености, задивиле су многе.

Постоји неколико мање познатих чињеница о животу Вука Караџића. Мало је коме познато да је Вук имао велико потомство или да је био градоначелник Београда.

Градоначелник Београда

Вук је велики део живота провео у Бечу, али је оставио значајан траг у Београду. Решавао је разне, битне спорове као градоначелник Београда. На ово место дошао је 29. марта 1831. године, након што је кнез Милош сјединио Магистрат београдски са Судом београдским и именовао га за председника. Био је градоначелник годину дана, а затим је напустио Београд и вратио се у Беч.

Други радови

Поред доприноса књижевности, значајан допринос дао је и српској антропологији и етнографији. Оставио је значајне записе о физичким особинама тела и у књижевни језик унео терминологију о деловима тела. Тумачио је везе између природне средине и становништава, затим унео записе о исхрани, начину живота, болестима, хигијени и другим обичајима.

Пиши као што говориш, а читај као што је написано

Цитат “Пиши као што говориш, а читај као што је написано“ измислио је Јохан Кристоф Аделунг, немачки граматичар и филолог. Вук Караџић је искористио овај принцип како би спровео реформу српског језика.

Вукове љубави – Ружа, Сара и Ана

У историји су забележене три везе Вука Караџића. Прва и највећа Вукова љубав била је Ружа Тодорова. Заволели су се када су имали само 17 година, у време пред избијање Првог српског устанка.

Друга жена у Вуковом животу била је Сара, млада удовица крајинског кнеза и великог трговца Мише Карапанџића. Њихов однос започео је великим пријатељством. Вук је тада имао само 25 година, док је Сара била 10 година старија. Веза је завршена, када је Вук био приморан да напусти Неготин, а она му никад није опростила што ју је оставио.

Након што је стигао у Беч, упознаје Ану Марију Краус, ћерку богатог аустријског трговца. Иако је са Аном имао складан и срећан брак, Вук никада није заборавио своју прву љубав, Ружу Тодорову.

Вукова деца

Вук је са Аном имао тринаесторо деце, али је само двоје наџивело родитеље, кћи Мина (Вилхелмина) и син Димитрије. Остала деца су, нажалост, умрла у детињству или у раној младости. Вукова изјава поводом тога, остала је запамћена: “Чини ми се да ће ми од све моје деце остати само моја дела“.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

srednjeskole.edukacija.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име